Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Er werd gisteren flink over de afschaffing van de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) getwit onder de hashtag #gifbier. Bier is immers één van de middelen die voortaan als 'giftig' gelden omdat ze niet meer gebruikt mogen worden als bestrijdingsmiddel. Tuinders gebruiken bier tegen slakken.

De Telegraaf leest als een waar groen en gezond bolwerk:

Uitgerekend tuinders hebben de afgelopen twintig jaar juist voor milieuvriendelijke oplossingen gekozen, maar moeten ongedierte nu noodgedwongen weer chemisch gaan bestrijden.
Reden om de milieuvriendelijke middeltjes te verbieden, is omdat nooit is aangetoond dat deze middeltjes werken. Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) onderneemt de actie om zich juridisch in te dekken, maar is in een verklaring vastbesloten: „De middelen die onder deze regeling vallen, worden met ingang van 1 juli 2012 van de markt gehaald.”
Tuinders zijn ten einde raad. Zij voelen zich het slachtoffer van ongebreidelde regeldrift. Financieel is het overigens een stap vooruit. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn per saldo een stuk goedkoper dan biologische middeltjes. Maar gezond is het niet.


Ook Vandaag de Dag besteedde aandacht aan het onderwerp. Tuinder Rob Baan is boos en verwijt de politiek onbegrip. 'Kom bij mij een halve dag werken, dan snap je het', zegt hij tegen politici.

Dit artikel afdrukken