Scholieren halen uit zelf meegebrachte lunchpakketten meer calorieën uit sterk bewerkte voedingsmiddelen (82%) dan uit door school verstrekte maaltijden (64%). Ook de overgang van basisschool naar middelbare school laat kinderen meer calorieën uit ultrabewerkt voedsel eten, van gemiddeld 61% naar 77%.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn in de volksmond synoniem met fastfood met veel vet, zout en suiker. Maar dat is niet de kern van het schoolmenu. Karakteristieker zijn ultrabewerkt brood, snacks en pudding waar je bloedsuikerspiegel snel omhoog schiet en suikerhoudende dranken. Denk ook aan drinkyoghurts, waarvan hele volksstammen denken dat ze gezond zijn. Om naast zulke schoolvoedsel wat je van huis meekrijgt te laten smaken moet het daar overheen. Het kan ook anders: geen frisdrank en geen 'gezonde' yoghurts meer. School kan alleen water aanbieden, zodat het thuisfront niet met nog meer suiker hoeft te overbieden.

De onderzoekers zien de door de overheid gefinancierde schoolmaaltijden (de gratis schoolmaaltijden en maaltijden die kinderen op school kopen) als een essentieel mechanisme om kinderen gezond voedsel te laten eten. Vooral die uit gezinnen met lage inkomens. Om de door school verstrekte maaltijden gezonder te laten zijn, pleiten de onderzoekers voor investeringen in beleid.
Het probleem is dat cateraars op scholen een zeer beperkt budget hebben, dus zullen ze de neiging hebben om meer te koken van wat zal worden gegeten en dit kan de situatie verergeren
Het onderzoek liep tot 2018. De onderzoekers verwachten sinds die tijd geen verbeteringen van schoolmaaltijden. Het probleem is waarschijnlijk zelfs erger geworden. Stijgende voedselkosten als gevolg van Brexit en de oorlog in Oekraïne zetten ​​scholen onder toenemende druk, terwijl de overheidssteun niet toenam.

Britse schoolcateraars waarschuwden vorige maand dat stijgende kosten hen zouden kunnen dwingen contracten te laten vallen of maaltijden van slechtere kwaliteit te serveren in het komende schooljaar. "Het probleem is dat cateraars op scholen een zeer beperkt budget hebben, dus zullen ze de neiging hebben om meer te koken van wat zal worden gegeten en dit kan de situatie verergeren", aldus Jennie Parnham van Imperial College London. Op meer voedselverspillingen zitten ze nu niet te wachten. Daarbij is een versere maaltijd meestal ook nog eens bederfelijker. Bewerking verlengt de houdbaarheid. Ultra Processed Foods kunnen de lunch betaalbaar houden.

De prijsstijgingen zullen niet alleen Britse schoolcateraars in een lastige spagaat brengen. Ook Nederlandse ziekenhuizen verwachten dit jaar een gemiddelde stijging van hun maaltijdkosten met 7,4%. Met de 'voorzichtige schattingen' verwachten ziekenhuizen een stijging van 15% voor versproducten en voor vlees en zuivel 20%.
Dit artikel afdrukken