De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) maakt deel uit van het pakket nieuwe maatregelen uit het Nationale Preventieakkoord. Voor 2019 was €6,5 miljoen beschikbaar, waarmee 8.000 mensen geholpen konden worden. Daarover berichtte Foodlog eerder. Tot 31 oktober was €250.000 uitgekeerd.
Gegadigden voor deelname aan een leefstijlinterventie moeten ouder dan 18 jaar zijn, een BMI hebben van hoger dan 30 of 25 met ‘een verhoogd risico op chronische aandoeningen’. De huisarts of de specialist moet de patiënt verwijzen naar de behandelaar. De behandeling is een combinatie van voedingsadvies en een trainingsschema en duurt 2 jaar.
Van de deelnemers waren 69% vrouwen en 31% mannen. De gemiddelde leeftijd was 52 jaar en meer dan de helft had een of meer chronische aandoeningen. De meesten kwamen uit Gelderland en Limburg en er waren meer deelnemers met een lage sociaaleconomische status dan met een hoge.
Naar schatting komen 5 miljoen Nederlanders in aanmerking voor een GLI. De verwachting is dat de belangstelling na dit aarzelende begin zal toenemen. Dat zal ook afhangen van het aantal leefstijlcoaches, dat nu nog gering is. In Zeeland bijvoorbeeld is nog te weinig capaciteit, berichtte de NRC in september.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2 Arnold,
De mensen worden doorverwezen door een huisarts/specialist.
Ik ga ervan uit dat degenen die al een chronische aandoening hebben daarvoor behandeld worden door de huisarts/specialist.
Chronische aandoeningen? Moeten we ons eerst niet afvragen wat de oorzaak is?
Zou het iets te maken kunnen hebben met het niet goed functioneren van onze organen?
Zou onvolledige voeding daar ook een rol in spelen, een tekort aan verschillende voedingstoffen?
Hebben voedingsdeskundigen dat mee gekregen in hun opleiding?
En gaat een trainingsschema daar vervolgen een oplossing voor bieden?
Er kan best wel genoeg belangstelling zijn, maar huisartsen en specialisten hier in de buurt zul je er niet over horen. Er zijn wel leefstijlcoaches, maar alleen voor de mensen die dat zelf kunnen + willen betalen.