0
Fotocredits: ‘Weegschaal’, Pixabay

Flash GezondheidGLI heeft inmiddels 82.000 deelnemers

Dé beleidsmaatregel tegen overgewicht in ons land heet de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). In 2019 begonnen, lijkt de interventie - eindelijk - aan te slaan. In een jaar tijd is het aantal Nederlanders dat met de GLI startte meer dan verdubbeld, constateert het RIVM.

Veel is het nog altijd niet.

Alles bij elkaar zijn nu 82.000 mensen met de GLI begonnen. Bij de start van de GLI in 2019 liep het met 6.500 deelnemers bepaald niet storm. En dat terwijl er 5 miljoen Nederlanders voor de GLI in aanmerking komen.

De GLI is een twee-jarig traject met begeleiding en advies over verschillende aspecten van een gezond leven. Deelname aan de GLI - met een verwijzing via de huisarts - valt onder de basisverzekering. Doel is gezond gedrag op de lange termijn.

Uit het jaarrapport van het RIVM blijkt dat 4 op de 5 mensen erin slagen hun lichaamsgewicht stabiel te houden of af te vallen. Een derde verliest 5% van het gewicht of meer. GLI-deelnemers oordelen dat hun kwaliteit van leven stijgt van gemiddeld van 58,9 naar 66,6 punten (op een schaal van 0 tot 100). De stijging is met 11,3 punten het grootst bij de GLI-deelnemers die het meest afvallen.

Opvallend is dat de deelnemers die in 2021 en 2022 zijn begonnen meer gewichtsverlies en een grotere afname van de buikomvang voor elkaar hebben gekregen dan de starters in 2019 of 2020. Dat zou kunnen komen doordat er inmiddels meer ervaring is opgedaan met GLI-programma’s, aldus het RIVM.

RIVM - Aantal gestarte deelnemers van Gecombineerde Leefstijlinterventie meer dan verdubbeld in jaar tijd | RIVM, 29 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.