Sinds begin dit jaar kunnen mensen met overgewicht afvallen op kosten van de zorgverzekering. In het kader van het Nationaal Preventieakkoord kwam maar liefst €6,5 miljoen beschikbaar voor de tweejarige Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dat leek heel wat, maar op de 5 miljoen Nederlanders die in potentie voor de GLI in aanmerking kwamen, zouden er maar 8.000 geholpen kunnen worden, leerde een eenvoudig rekensommetje.

Driekwart jaar later blijkt het in de praktijk nog droever gesteld. Er zijn te weinig leefstijlcoaches. Contracten met zorgverzekeraars komen moeizaam tot stand. Declaraties worden laat vergoed en zorgverzekeraars betalen lang niet altijd het maximale tarief, aldus de NRC. Ook blijkt zowel bij artsen als bij patiënten de GLI onbekend te zijn. "Artsen denken vaak dat ze maar één of twee patiënten mogen doorverwijzen", zegt huisarts Tamara de Weijer. "Ook vinden veel huisartsen dat preventie niet hun taak is en zijn ze bang dat er te veel op hun bordje komt."

De Weijer maakt zich al jaren sterk voor preventie en leefstijl als medicijn. Een gezonde leefstijl en afvallen kunnen voorkomen dat mensen diabetes 2 of andere aan overgewicht gerelateerde ziektes krijgen. Toch blijkt de GLI, ook bij mensen die willen afvallen, een grote onbekende. De Weijer: "Ik heb nooit iemand op het spreekuur naar de GLI horen vragen.” Ook uit de 4 portretten in de NRC van mensen met overgewicht, blijkt de grote onbekendheid: niet één van hen maakt gebruik van de gratis leefstijlhulp.
NRC - Leefstijlhulp bij afvallen wordt nauwelijks ingezet
  • Deel
Druk af