3
Fotocredits: 'Leefstijlverandering', Rudd Center Image Bank

FlashUitdijend aantal diëtisten gewenst

Nederlanders worden steeds zwaarder. En tijdens de coronapandemie kwam er voor een kwart van de Nederlanders nog eens een aantal coronakilo's bij. Niet zo verwonderlijk dus dat het enthousiasme voor de zogeheten gecombineerde leefstijlinterventieprogramma (GLI-programma) snel toeneemt.

In augustus vorig jaar bleken er in 5 maanden 11.000 deelnemers bijgekomen te zijn (toen in totaal 28.000), en sinds augustus loopt het opnieuw storm. Bij de start in 2019 was de GLI lang zo populair nog niet. Al die mensen die nu wel willen, worden geholpen door leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten. Als ze tenminste niet op een wachtlijst terecht komen. Want aan diëtisten is een tekort. De sector moet - pun intended - zo snel mogelijk uitdijen, zegt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Nu.nl - Van lockdownkilo's tot meer ondervoeding: tekort aan diëtisten dreigt | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 16 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 22 mrt '22
  • 15:42

#2 Wat een belachelijke voorstelling van zaken geef jij hier. Otto is heel duidelijk in zijn verhaal en over de diëtist zegt hij het volgende:
"dat de diëtist zelf flink te dik was gaf me al geen goed vertrouwen, al is dat een vooroordeel."

Dus hij geeft al toe dat dit wellicht vooral bij hemzelf zit. Otto rept met geen woord over dat een magere diëtist een goede zou zijn, dat maak jij er van.

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 22 mrt '22
  • 14:30

Otto dus iemand moet vel over been zijn om een goede diëtist te zijn ? Dit vind ik een rare voorstelling. Kan het zijn dat jou diëtist misschien wat onder de leden had ?

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 17 mrt '22
  • 11:08

En dan ook goede, breed kijkende diëtisten graag. Ik heb nu al zoveel mensen gehoord die niet adequaat geholpen werden, gecombineerd met zelf een keer zeer teleurstellend contact met een diëtist die me zeer discutabele en ook letterlijk foute adviezen gaf; dat de diëtist zelf flink te dik was gaf me al geen goed vertrouwen, al is dat een vooroordeel.

Laatste keer dat ik er iemand over hoorde klagen, heb ik gevraagd wat ze te horen kreeg: standaard velletje met Voedingscentrum adviezen, minder eten en meer bewegen. Na maanden proberen hielp het niks. Ik vroeg of ze medicijnen gebruikte, dat klopte. Medicijnen opgezocht: veel voorkomende bijwerking is gewichtstoename. Heeft de diëtist daarnaar gevraagd, vroeg ik? Nope. Zoek maar een andere dan, dit is tijdverspilling als zulke basale zaken niet meegenomen worden. Ik heb wat tips gegeven en ze heeft zelf wat geprobeerd - witbrood eten ipv volkoren brood bleek veel beter voor haar darmen/stoelgang (dat laatste ook geen focus van de diëtist, die bleef alleen hameren op dat volkoren brood wat zo goed voor haar zou moeten zijn) - en sindsdien gaat het al een stuk beter met gewichtsverlies.

Als ik als leek meer zinnige en werkende adviezen uit de losse pols kan schudden dan meerdere diëtisten, dan is er toch iets mis lijkt me..

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.