In 2022 steeg het aantal deelnemers van de aaneengesloten gezonde leefstijlprogramma’s die vanuit de overheid worden aangeboden met maar liefst 51%. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de ontwikkelingen van de GLI nauwlettend in de gaten en maakte deze groeiende cijfers bekend.

In een half jaar tijd was er een groei te zien van 48.000 naar 73.000 deelnemers. Toch lijkt dat een schijntje in vergelijking met de miljoenen Nederlanders die te dik zijn: de helft van de bevolking kampt met overgewicht. Toch is Yneke Kootstra, voedingsadviseur, leefstijlcoach en directeur van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid, blij verrast: “Ik vind dit goed nieuws”.

De GLI helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. Het tweejarige traject is gericht op een gezonde gedragsverandering. Deelnemers leren hoe ze deze veranderingen kunnen inpassen in hun dagelijks leven om af te vallen en te zorgen dat de kilo’s ook wegblijven. Volwassenen die in aanmerking komen door overgewicht, obesitas of een verhoogd risico op diabetes kunnen zich via de huisarts inschrijven. Meedoen aan de GLI wordt sinds 2019 vergoed waardoor de kosten voor verzekeraars in totaal zijn opgelopen tot €33 miljoen. Interventies voor kinderen vallen nog buiten de dekking.

De resultaten van de GLI zijn bijzonder effectief. De helft van de deelnemers rondt het traject helemaal af en gemiddeld neemt na 9 maanden de body mass index (BMI) af met 1,2 kg/m2. Kootstra noemt het CooL-programma (Coaching op Leefstijl) de mooiste interventie en tevens de meestgebruikte, waarbij de leefstijlcoach een ondersteunende rol heeft. Niet alleen voeding en beweging krijgen aandacht, maar ook slaap, stress, energiemanagement, timemanagement, vitaliteit en ontspanning.

Kootstra zou willen dat huisartsen en praktijkondersteuners mensen met overgewicht bij wie leefstijlinterventie echt een verschil kan maken sneller verwijzen: “Hoe eerder je erbij bent, hoe gemakkelijker je gedrag kunt veranderen en ook risico’s kunt voorkomen”. Het vertrouwen daarin moet groeien. Om Kootstra's wens te vervullen “moeten leefstijlcoaches actiever de boer op gaan om te laten zien dat ze een spin in het web zijn tussen het sociaal domein en de zorg".

Dit artikel afdrukken