De bakkerijbranche heeft plannen gepresenteerd voor de verwerking van oud brood en broodverpakkingen. Jaarlijks wordt 70 miljoen kilo brood verspild.
Op een bijeenkomst van de Stichting Bakkerij Imago hebben verschillende groepen hun ideeën getoond, meldt bakkerswereld.nl. 'Broodnodig' toonde aan dat het mogelijk is uit de reststroom grondstoffen te maken voor verpakkingsmateriaal (broodpapier en broodplastic). Hierdoor verdubbelt de waarde van oudbrood van acht naar zestien cent per kilo.

Energie opwekken
'FlourPower' liet zien dat van oud brood locaal bio-energie kan worden opgewekt. Op een efficiënte manier kan wel tot 3kWh energie worden gewonnen uit twee broden. Een 6watt-spaarlamp kan daarop 500 uur branden, aldus de groepsleden. Ook werden plannen gepresenteerd om overproductie te beperken door betere afstemming van het bestelsysteem van supermarkten en bakkerijen én oud brood hergebruiken (drogen) en door middel van kruiden toe te voegen te transformeren in een snackproduct.

EBIC en NIZO presenteerden eveneens plannen om reststroom te beperken. EBIC toonde aan dat oud brood omgezet kan worden in desem. NIZO lanceerde Cubes: oud brood als ontbijtsnack.


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken