Ook in New Jersey bleken meer dan 50 werknemers het virus te dragen op een tuin in Gloucester County. In het aangrenzende Salem County werden 60 dragers geconstateerd op een tuinbouwbedrijf. In de Provincie van Yakima (Washington), een landbouwgebied dat appels, kersen, peren en de meeste hop van de VS produceert, laat de hoogste besmettingsratio's zien aan de West Coast.

Er is geen geen enkele vorm van centrale rapportage. Dat is absurd als je bedenkt hoe belangrijk deze bedrijven zijn
De uitbraken onderstrepen de bedreiging van de voedselvoorziening door de afhankelijkheid van migranten, schrijft Bloomberg. Arbeiders op agrarische bedrijven worden ziek en verspreiden de ziekte. Bloomberg zegt te verwachten dat het aantal gevallen vermoedelijk nog zal toenemen vanwege de krappe behuizingen, gezamenlijke slaapzalen en krappe reisomstandigheden waarin de migranten opeengepakt worden vervoerd naar hun werk.

In de VS zijn 2,7 miljoen mensen als gesalarieerde krachten actief in de agrarische sector. Een groot deel van hen is arbeidsmigrant. Ze reizen en wonen tegen zo laag mogelijke kosten door het land van werkplek naar werkplek. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw werkt de helft van de landbouwarbeiders illegaal, terwijl ze een cruciale rol hebben in de voedselvoorziening. Zonder hen, zegt Bloomberg, zouden de supermarkten grote gaten op de schappen vertonen. Niettemin is onbekend hoeveel van hen besmet of ziek zijn. Een woordvoerder van de United Farm Workers noemt het "droevig" dat er geen adequate statistieken worden bijgehouden. "Er is geen geen enkele vorm van centrale rapportage. Dat is absurd als je bedenkt hoe belangrijk deze bedrijven zijn."

In Nederland liggen alleen arbeidsmigranten in de vleessector onder een vergrootglas. Foodlog pleit sinds de geconstateerde besmettingen in de vleesindustrie voor een breder onderzoek onder migranten die in andere sectoren actief zijn. Van de 400.000 arbeidsmigranten in Nederland zijn er slechts 12.000 in 'het vlees' actief. De andere werken in heel andere sectoren, zoals de tuinbouw en champignonteelt, versverwerking, pakketdiensten (bol.com, coolblue) en zelfs in de chipindustrie (ASML). Het is niet ondenkbaar dat ook onder hen hoge besmettingsgetallen vastgesteld zullen worden. Net als in de VS houden - voor zover bekend - de Nederlandse gezondheidsautoriteiten geen controle op de totale groep, terwijl een reëel risico te verwachten valt.
Dit artikel afdrukken