Acties
Albert Heijn hoort in België bij de goedkopere supermarkten. In de buurt van Albert Heijn-filialen verlagen de andere supermarkten hun prijzen. Met de Nederlandse actiestrategie van ‘1+1 gratis’-acties wisten de Belgische Delhaize-supermarkten hun achterblijvende groei weer op te krikken.
Vorige week verlaagde Albert Heijn de melkprijs met 7 cent naar 55 cent per liter, wat bij de Belgische landbouwsector kwaad bloed zette. Met deze acties probeert Albert Heijn mogelijk alvast concurrent Jumbo het gras voor de voeten weg te maaien. Jumbo opent dit jaar zijn eerste vestigingen in België.
'Colruyt: verplicht reageren'
Maar België kent natuurlijk van oudsher zijn eigen lage prijzensuper: Colruyt. Volgens zijn eigen 'laagste prijzen'-motto is Colruyt verplicht te reageren op de Albert Heijn-promoties. Dat doet de super overigens alleen bij de verkooppunten die in de directe omgeving van een Albert Heijn-filiaal liggen. Tot nu toe ging het om slechts enkele prijzen, "omdat het merendeel van de betrokken producten niet in het Colruyt-assortiment zit", aldus De Tijd.
Voor Van Ossel is het duidelijk: "Het was een beetje rustig geworden op het prijsbrekersfront, maar dit voorspelt dat er een nieuwe prijsoorlog op komst is." In België dan toch, want vooralsnog zou Albert Heijn niet van plan zijn de '1+2 gratis'-actie ook in Nederland uit te rollen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een flink aantal Belgische klanten van Albert Heijn heeft een vieze smaak overgehouden aan de 1+2 actie van de Nederlandse formule, schrijft Distrifood. De klanten grepen mis.
Op de Facebookpagina van Albert Heijn België doen met name klanten die pas in de avonduren boodschappen kunnen doen hun beklag. Albert Heijn België zegt in een reactie op Facebook dat sommige producten inderdaad niet meer beschikbaar waren, maar dat deze "eerstdaags worden vervangen door een alternatief product". Ook reikte de formule in sommige gevallen een reclamecheque uit als alternatief.
De 1+2-actie van Albert Heijn zet heel België op zijn kop, aldus RetailDetail.
Minister Kris Peeters van Consumentenzaken heeft de Economische Inspectie opgedragen te campagne te toetsen aan het verbod op verkoop met verlies dat in België geldt, schrijft Vilt.
Zowel de supermarktenkoepel Buurtsuper.be ('destructieve strategie'), de UNIZO-organisatie van de zelfstandige supermarkten, parlementariërs ('regelrechte voedseldumping') en de Boerenbond roeren zich. Voorzitter Sonja de Becker van die laatste neemt geen blad voor de mond:
Het korte-termijn-gewin voor de consument verbleekt bij de hoge kost die we hier als keten en uiteindelijk als samenleving in zijn geheel voor betalen. Toegeven is zoeken naar efficiëntiewinsten – lees: schaalvergroting – en druk zetten op de eigen leveranciers. Dan komen boeren en tuinders in het vizier. Ook hen rest vaak niet meer dan schaalvergroting en standaardisering als antwoord. De concurrentie rest te volgen en zo mogelijk te overtreffen, wat enkel grote groepen aankunnen.
Een moordende concurrentieslag doorheen de keten die leidt tot concentratie, uniformiteit en minder toegankelijk aanbod. In de winkelkar zal zich dat uiteindelijk vertalen in een verarming van het aanbod op alle vlak en uiteindelijk ook in hogere prijzen. Want hoe minder aanbieders, hoe minder gezonde onderlinge concurrentie die op lange termijn prijzen scherp houdt. De druk op de marges en de focus op kostenefficiëntie ontneemt ook alle ruimte die nodig is om te investeren in wat de samenleving zegt belangrijk te vinden zoals milieu- en diervriendelijke productie."