“Tientallen miljoenen kwetsbare mensen waren niet in staat om voldoende voedsel te kopen, als gevolg van werkloosheid en inkomensverlies, vaak gecombineerd met plotseling stijgende en aanhoudend hoge voedselprijzen”, aldus GNAFC. Met name de Afrikanen worden door de voedselonzekerheid onevenredig zwaar getroffen.
Het afgelopen jaar stegen de voedselprijzen tot het hoogste niveau sinds 2014. Suiker, plantaardige oliën, zuivel en granen (die samen met vlees de voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, uitmaken) stegen de afgelopen 11 maanden onafgebroken in prijs. Volgens een recent rapport van de Rabobank zit een prijsdaling er vooralsnog niet in.
'Gevaarlijk niveau'
In Trouw zegt Yaneer Bar-Yam, president van het Amerikaanse onderzoeksinstituut NECSI uit Cambridge, dat er historisch gezien een directe link te leggen valt tussen de voedselprijsindex en politieke onrust. Als voorbeelden noemt hij de voedselprijzenpiek van 2008 die tot voedselrellen in onder meer Mozambique, Jemen, Kameroen, Soedan, Ivoorkust, Haïti en Egypte leidden. Idem de piek van 2011, die uitmondde in de Arabische Lente en protesten in Tunesië, Libië, Algerije en Egypte. Volgens Bar-Yam stijgen de voedselprijzen ook nu naar "een gevaarlijk niveau", nog maar 12% onder de piek van 2011.
De waarschuwing van Bar-Yam krijgt tegenwicht van Abdolreza Abbassian, expert van de prijsindex bij de FAO in Rome. Volgens hem reguleren veel overheden de prijzen van stapelproducten - ze hebben geleerd van de eerdere crises - en vertaalt de stijging van de wereldmarktprijzen zich niet meteen door in binnenlandse prijsstijgingen. “Zo hebben Noord-Afrikaanse landen eind vorig jaar extra graan ingekocht. Om voorraden aan te leggen en moeilijkheden te voorkomen.”
'Transformatie agrovoedingssystemen'
Volgens GNAFC zal naast conflicten en weersextremen ook de coronapandemie in 2021 de acute voedselnood in kwetsbare economieën blijven verergeren. Reden voor de EU, de FAO, het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) en USAID in het rapport te pleiten voor "een radicale transformatie van onze agrovoedingssystemen". Alleen met billijker, duurzamer en veerkrachtiger systemen is het duurzame ontwikkelingsdoel 'Zero Hunger' van de VN te bereiken in 2030. Vooralsnog beweegt de wereld zich weer weg van dat pad.
Op Foodlogs Engelstalige zustersite Agrifoodnetworks.org zei Ikechi Agbugba uit Nigeria onlangs dat conflicten die vergelijkbaar zijn met de Arabische Lente zich in zijn land opbouwen. Een en ander als gevolg van de afhankelijkheid van voedselimporten, terwijl het land met een beter beleid zelfvoorzienend zou kunnen zijn.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inkomstenverschillen, zelfs in een land, zijn crazy. Hier zamelen we geld in voor India, terwijl het land genoeg rijke mensen kent. Of in Thailand op de eilanden waar buitenlandse long-stay-toeristen vorig jaar lente allerlei acties hielden om geld/eten in te zamelen voor de werkeloos geworden birmese arbeidsmigranten terwijl de resort-eigenaren zorgeloos rondrijden in hun grote pickups.
Als je een Rolex wil kopen van zeg boven de 50.000 euro kon je je op een wachtlijst laten plaatsen. Kon want het lukt niet meer. Wachtlijst is vol. Maar je kan wel een plek van iemand overnemen voor drie keer de prijs. Voor de goede orde: ik heb geen horloge en wil geen horloge. Beetje off topic dit, we hadden het tenslotte over acute hongersnood.
#1 Veehouderij ???
#1, us.
Het kapitaalkrachtige westen is er de oorzaak van dat anderen het moeilijk hebben; onze voet/food-afdruk is het grootst, onze CO2-uitstoot, die de klimaatverandering in gang gezet heeft, is het grootst, en we hebben met vliegtuigen ook nog eens covid19 verspreid, en ons intussen de vaccins toege-eigend. Conflicten en hongersnoden elders, het gemakzuchtige westen.........
"Acute honger in de wereld stijgt door conflicten, Covid-19 en weersomstandigheden"
Chocolade letters.
Echter geheel onjuist. Het heeft maar één oorzaak!
De volgende mag h'm inkoppen.