De wereldwijde prijzen voor voedsel hebben in december het hoogste punt in 6 jaar bereikt, aldus de Food and Agriculture Organization (FAO). De gestegen grondstofprijzen, voor onder meer tarwe, maïs en soja, liggen hieraan ten grondslag. Daarnaast voorziet de FAO dat de prijzen ook in 2021 blijven stijgen.
De voedselprijsindex van de Verenigde Naties is sinds mei 2020 met 18% gestegen. Over december lagen de prijzen zelfs op het hoogste niveau in 6 jaar tijd voor die maand. Kijken we naar het jaarlijkse gemiddelde, dan liggen de voedselprijzen in 2020 op het 2 na hoogste niveau ooit. Alleen in 2008 en 2011 kwam de index nog hoger uit.
Door de hoge prijzen dreigt inflatie van de voedselprijzen te ontstaan in veel landen en dat is vooral slecht nieuws voor de huishoudens die in het inkomen flink te lijden hebben onder de coronacrisis. De FAO vreest met name in derdewereldlanden hoge voedselprijzen en tekorten.
Hogere prijzen verwacht
Dat voedsel overal ter wereld steeds duurder wordt, komt met name door de stijgende grondstofprijzen. Zo zijn de noteringen van maïs, sojabonen en tarwe afgelopen maand allemaal naar het hoogste punt sinds juni 2014 gestegen. Dit is het gevolg van onder meer onzekerheid over de oogst. In Zuid-Amerika wordt de opbrengst bijvoorbeeld bedreigd door de droogte, terwijl in Argentinië een boerenprotest voor onzekerheden in de export zorgt.
Daarnaast heeft Rusland onlangs aangekondigd de tarwe- en maïsexport te beteugelen om de inflatie van de voedselprijzen in het land te beperken. Aangezien de bovengenoemde onzekerheden voorlopig nog aanhouden, verwacht de FAO dat de voedselprijzen ook de komende maanden blijven stijgen.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken
Door de hoge prijzen dreigt inflatie van de voedselprijzen te ontstaan in veel landen en dat is vooral slecht nieuws voor de huishoudens die in het inkomen flink te lijden hebben onder de coronacrisis. De FAO vreest met name in derdewereldlanden hoge voedselprijzen en tekorten.
Hogere prijzen verwacht
Dat voedsel overal ter wereld steeds duurder wordt, komt met name door de stijgende grondstofprijzen. Zo zijn de noteringen van maïs, sojabonen en tarwe afgelopen maand allemaal naar het hoogste punt sinds juni 2014 gestegen. Dit is het gevolg van onder meer onzekerheid over de oogst. In Zuid-Amerika wordt de opbrengst bijvoorbeeld bedreigd door de droogte, terwijl in Argentinië een boerenprotest voor onzekerheden in de export zorgt.
Daarnaast heeft Rusland onlangs aangekondigd de tarwe- en maïsexport te beteugelen om de inflatie van de voedselprijzen in het land te beperken. Aangezien de bovengenoemde onzekerheden voorlopig nog aanhouden, verwacht de FAO dat de voedselprijzen ook de komende maanden blijven stijgen.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vraag en aanbod als tarwe producent (akkerbouw) profiteer ik hier van. Heb helaas de slechtste kg opbrengst uit m'n 35 jarige loopbaan.
Dit is nog maar het begin als je, je in klimaatsverandering verdiept. Het blijven hangen van de staalstroom met grotere amplitude in de golven zorgt voor langere periodes van droogte of nattigheid. En dat komt de productie niet ten goede.
Beste Dick. Dat geldt/ gold inderdaad voor mij. Overigens ook het smoel houden hoor. Excuses voor het ongemak. Komt allemaal door Johan Remkes die beweert dat roken, rode wijn en vitamine D goed helpt tegen de corona.
Misschien goed om met minder drank en meer slaap op elkaar te reageren, heren?
Kom op man. Wees blij dat er geen donder van klopt. Hebben we samen tenminste wat te doen.
De mens die geen mens is omdattie slaapt en niet invoelt in het andere. Trabajo aan de winkel
Ga smoel houden I and I.
tom hage #4
Het schijnt er bij te horen om andermans mening te moeten toelichten.
Be my guest.