Kassen en tunnels
De mega-oogst was niet zonder meer op het conto van het warme voorjaar en zomer te schrijven, want meer dan de helft van al die aardbeien werd vorig jaar in kassen en plastic tunnels gekweekt.
De meest aardbeidichte provincie van Nederland is Noord-Brabant, met 79% van het Nederlandse aardbei-areaal, gevolgd door Limburg met 12%Daar kunnen de planten dichter op elkaar staan, en zijn ze minder kwetsbaar voor ongunstige weersomstandigheden. Door de ontwikkeling van doordragende rassen en dankzij de kassen en tunnels kunnen we het hele jaar door Nederlandse aardbeien eten: "In de winter komen ze uit verwarmde kassen, in het voor- en najaar uit plastic tunnels, en in de zomermaanden van de koude grond", schrijft het CBS.
De meest aardbeidichte provincie van Nederland is Noord-Brabant, daar bevindt zich 79% van het Nederlandse aardbei-areaal.
Exportwaarde
Het grootste deel van de Nederlandse aardbeien is voor de export bestemd. De aardbei is opgeklommen tot de vierde plaats op de lijst van tuinbouwgroentes naar exportwaarde. De 30 miljoen kilo die wij vorig jaar exporteerden leverden een exportwaarde van 308 miljoen euro op. Veertig procent van de Nederlandse export-aardbeien gaat naar België.
Zomerkoninkjes
Er is vandaag nog meer aandacht voor de Nederlandse aardbeien: ter gelegenheid van hun zesde verjaardag organiseren Willem&Drees vanmiddag een feestelijke aardbeienproeverij. In Amsterdam kun je zelf proeven waarom al die Sonata's, Elianny's, Lambada's en Eve's Delights, naast de 'bulk'-Elsanta, de aardbei tot de enige echte Nederlandse Zomerkoning maken.
Fotocredits: Ben Eekhof
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#6 Ben ik het ook mee eens, het moment van pluk is van grote invloed, de aardbeien groeien en worden zoeter & lekkerder aan de plant zelf, de grond waarop ze gedijen is van belang en niet te vergeten de hoeveelheid zonlicht en vocht. Daarna pas het soort ras? Dat weet ik dan weer niet zeker. Het is wat ik denk, maar ben zeker geen expert op dit gebied.
Denken jullie niet dat een aardbei heel erg afhankelijk is van het moment van pluk en het weer?
Ik wel. Ras heeft dus maar een beperkte invloed op de voorspelbaarheid van wat je gaat proeven.
Die harde onsmakelijke aardbei is van origine niet slecht maar door de geforceerde teelt gaan smaak en mondgevoel achteruit.
Die harde onsmakelijke aardbei die veel te vroeg al in de supermarkt ligt is de Elsanta, die lekkere van vroeger is de Korona en dan zijn er nog Daroyal Favori, Korona Biologisch, Christine Florin
Lambada, Amandine, Sonata, Ostara en Florence welke veel door hobbytuinders wordt geteeld.
#2 Dag Dick, Ze zullen er ongetwijfeld nog wel zijn, die hele lekkere rode exemplaren, en zeker op zo'n speciale proeverij van Aardbeien. Laatst kreeg ik van een oudere klant bij het bedrijf waar ik toen werkte een doos aardbeien die hij zelf verbouwde in zijn achtertuin in het Brabantse dorp waar hij woonde. Daar herkende ik meteen die volle zoete aardbeiensmaak die ik ook ken van vroeger. Ik weet helaas niet meer welk aardbeienras dat het was. Het was wel erg lang geleden dat ik zulke lekkere aardbeien had geproeft. De aardbeien uit de gewone supermarkt, waar ik ze koop smaken mijns inziens niet meer naar de aardbeien zoals ik ze ooit zo liefhad en toen weer ook als het ware beleefde. Laatst kocht ik aardbeien en had gewoon spijt dat ik ze gekocht had. Maar ja het voorjaar doet mijn aardbeienbloed toch altijd weer kriebelen.