Het CBS meldt dat er nog nooit eerder zoveel aardbeien geoogst zijn. In 2001 ging het nog om 34,5 miljoen kilo, in 2013 plukten we 51 miljoen kilo aardbeien bij elkaar.

Kassen en tunnels
De mega-oogst was niet zonder meer op het conto van het warme voorjaar en zomer te schrijven, want meer dan de helft van al die aardbeien werd vorig jaar in kassen en plastic tunnels gekweekt.
De meest aardbeidichte provincie van Nederland is Noord-Brabant, met 79% van het Nederlandse aardbei-areaal, gevolgd door Limburg met 12%
Daar kunnen de planten dichter op elkaar staan, en zijn ze minder kwetsbaar voor ongunstige weersomstandigheden. Door de ontwikkeling van doordragende rassen en dankzij de kassen en tunnels kunnen we het hele jaar door Nederlandse aardbeien eten: "In de winter komen ze uit verwarmde kassen, in het voor- en najaar uit plastic tunnels, en in de zomermaanden van de koude grond", schrijft het CBS.
De meest aardbeidichte provincie van Nederland is Noord-Brabant, daar bevindt zich 79% van het Nederlandse aardbei-areaal.

Exportwaarde
Het grootste deel van de Nederlandse aardbeien is voor de export bestemd. De aardbei is opgeklommen tot de vierde plaats op de lijst van tuinbouwgroentes naar exportwaarde. De 30 miljoen kilo die wij vorig jaar exporteerden leverden een exportwaarde van 308 miljoen euro op. Veertig procent van de Nederlandse export-aardbeien gaat naar Belgiƫ.

Zomerkoninkjes
Er is vandaag nog meer aandacht voor de Nederlandse aardbeien: ter gelegenheid van hun zesde verjaardag organiseren Willem&Drees vanmiddag een feestelijke aardbeienproeverij. In Amsterdam kun je zelf proeven waarom al die Sonata's, Elianny's, Lambada's en Eve's Delights, naast de 'bulk'-Elsanta, de aardbei tot de enige echte Nederlandse Zomerkoning maken.

Fotocredits: Ben Eekhof