De overheid wil de btw verlagen naar 0% omdat maar 16% van de Nederlanders dagelijks voldoende G&F eet. Wetenschappelijk is aangetoond dat voldoende consumptie van G&F bevorderlijk is voor de algemene gezondheid. Daarom is het raar om iets te belasten dat de algemene gezondheidskosten drukt. Het 0%-tarief mag bovendien sinds kort van Brussel en staat in het coalitieakkoord.
Gesneden andijvie is gewoon een levend gemaksproduct dat de consumptie helpt verhogen. Zuurkool is niet levend en behoorlijk zout en valt dus in de 9% categorieMoeten we nog verder uitleggen waarom G&F gezond zijn voor de mens? De mens is sinds de laatste 170.000 jaar lichamelijk en genetisch nagenoeg niet veranderd. Wat kon de naakte mens, met zijn blote handen, tanden, voeten en verstand (dus zonder hulpmiddelen) bemachtigen? Dat was een menu dat voor 80% bestond uit planten en maar 20% uit dierlijk eiwit in de vorm van schaal- en schelpdieren, visjes, knaagdieren, vogeltjes, de eieren, insecten en reptielen.
Nu we dat nog eens hebben vastgesteld, kunnen we vragen wat G&F, die 80%, vandaag zou moeten zijn. Dat is alleen vers, onbewerkt en levend. Gesneden onbewerkt is welzeker nog levend en ademend. Maar alleen de appel is vers, de appelmoes niet. En dat heeft vergaande gevolgen. Eet 3 appels en je bent meer dan natuurlijk verzadigd. Eet 3 schaaltjes appelmoes en je kan nog meer op (dat zijn wel 10 appels en bijbehorende fructose). Drink een pak pure appelsap, en dat kunnen er makkelijk ook nog twee zijn, en je eet 25 appels met bijbehorende suikers (al of niet toegevoegd). Het is dus heel simpel. Een levende appel is Fruit. Een bewerkte appel niet. Gesneden is levend, gedroogd niet.
Er zijn wat uitzonderingen. Blik of diepvries zijn bijvoorbeeld niet levend en meestal toch wel ergens bewerkt met zout of andere conserveringsmiddelen. Of opgeleukt met smaakjes en à la crème. Daarom zijn blik en diepvries geen G&F, maar wel gezond en slechts belast met 9% btw. Gesneden andijvie is gewoon een levend gemaksproduct dat de consumptie helpt verhogen.
Een Vers-Pakket teriyaki, poké bowl of groentesoep bevat zeker veel levende groenten en fruit, maar ook rijst of pasta en een saus of kruidenblokjes met (te)veel suiker en zout. Dat is dus geen Groenten en Fruit. Zuurkool is niet levend en behoorlijk zout en valt dus in de 9% categorie. Snoep met fruitsmaakjes heeft helemaal niets met G&F te maken en valt hopelijk in het 21% tarief en liefst nog verhoogd met een suikertaks. Gedroogd fruit is vaak gesuikerd en je kan jezelf er niet mee doseren, net zo min als met appelmoes. Dus 9%. Groentewraps waar groentepoeder met tarwemeel is gemengd is geen groente, dus 9%. Tomatenpuree of ketchup is geen groente, ook omdat er suiker en anders is toegevoegd. Dus een pizza belegd met groenten is geen groente.
G&Fruit zijn gewoon verse groenten en fruit, op zijn hoogst gesneden en in ieder geval levend. En eetbare bloemen? Die zijn vers en onbewerkt en horen thuis in het 0%-tarief.
"Het is niet ingewikkeld. Laten we afspreken dat ongesneden groente naar 0 procent btw gaan"
— Partij voor de Dieren (@PartijvdDieren) September 22, 2022
Maar Rutte vindt het toch nog steeds wel ingewikkeld #algemenepolitiekebeschouwingen #APB2022 @estherouwehand pic.twitter.com/3iugt6BIgH
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bij 0% BTW krijgt de boer ook 0% BTW uitbetaald en vervolgens bij de boer ook niet meer verrekend kan worden met de bedrijfsmatige betaalde BTW van een boer. Bij teveel betaalde en te weinig ontvangen BTW krijgt de boer het verschil terug van de belastingdienst. Als belastingbetaler betaald de consument alsnog de BTW via de belastingdienst. 0% BTW voor groente en fruit is zelfbedrog.
Levend / niet levend is op het gebied van planten vanuit de biologie een aparte discussie. Plantencellen kunnen namelijk van functie veranderen. Een gedroogd plantaardig product kan nog makkelijk uitlopen zoals uien en aardappelen. Veel fruit moet juist indrogen zodat de zaden kunnen kiemen.
Op 15 maart 2021 verscheen een analyse in de Volkskrant met de titel: Lager BTW-tarief voor groente en fruit, is dat wel verstandig?
samenvattend:
- ieder initiatief tot een beter dieet is gewenst
- BTW is niet voor sturend beleid, maar voor het vullen van de staatskas
- verschillende BTW tarieven leidt tot veel problemen blijkt uit onderzoek uit andere landen: welles / nietes discussies, geen verplichte afwenteling, etc
- betere mogelijkheden: subsidie en accijns
- er is een psychologisch (positief) effect mogelijk met 0% (= marketing ?)
Mogelijk is 0% symbolisch en hoogstwaarschijnlijk verdwijnt het in het handelskanaal. Veelgehoorde argumenten om het niet te doen. Tegelijkertijd zijn er nagenoeg geen inspanningen om daadwerkelijk groentenconsumptie te verhogen. Dit terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat dit een hoge impact heeft op de gezondheid. Het belasten van zo iets goeds is een perverse prikkel. Dus is 0% belangrijk. Ik hebben mijn artikel de verse levende gedroogde voedselzaden zoals bonen èn erwten over het hoofd gezien. Excuus daarvoor. #12 Bio versus Gangbaar is een ander fenomeen. Ik wil wel gezegd hebben dat Gangbaar niet wil zeggen dat er dan automatisch Gewasbeschermingsproducten worden gebruikt. Je kan ook simpel niet Bio zijn omdat je niet in het NL keurslijf past.
Hoeveel van die 9% zal daadwerkelijk terechtkomen bij een lagere prijs voor de consument? Mijn schatting is NUL. Het groente- en fruitschap is een intransparante categorie. Gratis extra marge voor de retailers en vooral voor de out-of-home. Inkoop 0% btw voor de restaurants, verkoop gewoon standaard belast. Fiscaal kadootje onder het mom van gezondheid: inderdaad een politieke keuze.