Omdat het kabinet het kennelijk erg moeilijk vindt om vast te stellen wanneer groente en fruit onder het 0-tarief voor de btw mag vallen, sprak ik met wat vakbroeders in de land- en tuinbouw of er verschil van mening kan bestaan over wat G&F is.

De overheid wil de btw verlagen naar 0% omdat maar 16% van de Nederlanders dagelijks voldoende G&F eet. Wetenschappelijk is aangetoond dat voldoende consumptie van G&F bevorderlijk is voor de algemene gezondheid. Daarom is het raar om iets te belasten dat de algemene gezondheidskosten drukt. Het 0%-tarief mag bovendien sinds kort van Brussel en staat in het coalitieakkoord.

Gesneden andijvie is gewoon een levend gemaksproduct dat de consumptie helpt verhogen. Zuurkool is niet levend en behoorlijk zout en valt dus in de 9% categorie
Moeten we nog verder uitleggen waarom G&F gezond zijn voor de mens? De mens is sinds de laatste 170.000 jaar lichamelijk en genetisch nagenoeg niet veranderd. Wat kon de naakte mens, met zijn blote handen, tanden, voeten en verstand (dus zonder hulpmiddelen) bemachtigen? Dat was een menu dat voor 80% bestond uit planten en maar 20% uit dierlijk eiwit in de vorm van schaal- en schelpdieren, visjes, knaagdieren, vogeltjes, de eieren, insecten en reptielen.

Nu we dat nog eens hebben vastgesteld, kunnen we vragen wat G&F, die 80%, vandaag zou moeten zijn. Dat is alleen vers, onbewerkt en levend. Gesneden onbewerkt is welzeker nog levend en ademend. Maar alleen de appel is vers, de appelmoes niet. En dat heeft vergaande gevolgen. Eet 3 appels en je bent meer dan natuurlijk verzadigd. Eet 3 schaaltjes appelmoes en je kan nog meer op (dat zijn wel 10 appels en bijbehorende fructose). Drink een pak pure appelsap, en dat kunnen er makkelijk ook nog twee zijn, en je eet 25 appels met bijbehorende suikers (al of niet toegevoegd). Het is dus heel simpel. Een levende appel is Fruit. Een bewerkte appel niet. Gesneden is levend, gedroogd niet.

Er zijn wat uitzonderingen. Blik of diepvries zijn bijvoorbeeld niet levend en meestal toch wel ergens bewerkt met zout of andere conserveringsmiddelen. Of opgeleukt met smaakjes en à la crème. Daarom zijn blik en diepvries geen G&F, maar wel gezond en slechts belast met 9% btw. Gesneden andijvie is gewoon een levend gemaksproduct dat de consumptie helpt verhogen.

Een Vers-Pakket teriyaki, poké bowl of groentesoep bevat zeker veel levende groenten en fruit, maar ook rijst of pasta en een saus of kruidenblokjes met (te)veel suiker en zout. Dat is dus geen Groenten en Fruit. Zuurkool is niet levend en behoorlijk zout en valt dus in de 9% categorie. Snoep met fruitsmaakjes heeft helemaal niets met G&F te maken en valt hopelijk in het 21% tarief en liefst nog verhoogd met een suikertaks. Gedroogd fruit is vaak gesuikerd en je kan jezelf er niet mee doseren, net zo min als met appelmoes. Dus 9%. Groentewraps waar groentepoeder met tarwemeel is gemengd is geen groente, dus 9%. Tomatenpuree of ketchup is geen groente, ook omdat er suiker en anders is toegevoegd. Dus een pizza belegd met groenten is geen groente.

G&Fruit zijn gewoon verse groenten en fruit, op zijn hoogst gesneden en in ieder geval levend. En eetbare bloemen? Die zijn vers en onbewerkt en horen thuis in het 0%-tarief.

Het kabinet wil de verlaging van het btw-tarief op G&F pas per 2024 doorvoeren, ondanks stemmen in de Tweede Kamer om het direct te doen om zo de lasten van huishoudens te verlagen. Esther Ouwehand van de PvdD stak tijdens de Algemene Beschouwingen de draak met het onderzoek naar de definitie van G&F die het kabinet zegt nodig. Begin dan gewoon met ongesneden groenten en fruit, zei ze. Dat is niet ingewikkeld en dan kan dat moeilijke onderzoek wel tot 2024 de tijd krijgen. Ze kreeg de premier alvast een beetje mee.
Over de voor- en nadelen van btw-heffing op groenten en fruit is op Foodlog in het verleden veel gediscussieerd. Politiek is die discussie inmiddels achterhaald door het besluit om 0% te heffen op G&F.


Dit artikel afdrukken