0
Fotocredits: 'Groente', Annika de Jong voor FL Media

Flash Dagelijkse KostGroenteboeren voeren actie voor 0% btw

Zonder btw krijgt (en eet) de consument wel degelijk meer groente en fruit. Dat wil de Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN) op donderdag 22 juni laten zien aan het publiek.

De brancheorganisatie voor AGF-versspecialisten (voorheen AGF Detailhandel Nederland) wil een signaal afgeven aan de politiek. De versspecialisten zijn het niet eens met de suggestie dat het ingewikkeld zou zijn om het nultarief in te voeren. Tevens willen ze laten zien dat de maatregel impact heeft.

Op 3 centrale plekken in Nederland voeren de versspecialisten actie: in het Flevolandse Emmeloord, het Noord-Hollandse Julianadorp en het Overijsselse Enschede. Ze roepen versspecialisten op om ook zelf een actie te starten met de hashtag #0btwsmaaktnaarmeer.

Aan het publiek laat de AVN zien hoeveel een gemiddeld gezin van 4 personen op dit moment eet in een week: 131 gram groente en 113 gram fruit per persoon per dag, wat neerkomt op 6.832 gram per week. Dat blijft achter bij de aanbevolen hoeveelheid, 250 gram groente en 200 gram fruit per dag. Maar een gemiddeld gezin dat 9% meer kan kopen zonder meer geld kwijt te zijn, komt met 7.446 gram iets dichter bij de aanbevolen hoeveelheid van 12.600 gram. Afschaffen van de btw maakt gezonde voeding ook bereikbaarder voor iedereen, aldus de AVN. Dat komt de gezondheid ten goede.

0% btw dat smaakt naar meer!, 22 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.