Het eten van zoute, vette voeding is geassocieerd met overeten en een toename in gewicht.

Een nieuwe studie in the Journal of Nutrition suggereert dat zout zelfs een grotere rol speelt dan vet. Zout zou verantwoordelijk zijn voor het negeren van het verzadigingsgevoel.

Test
De onderzoekers van de Deakin University in Australië testten bij 48 gezonde mensen hoe gevoelig zij waren voor de smaak van vet. Ze maakten drie drankjes, waarvan één een lage concentratie vetzuren bevatte en vroegen ze het vettige drankje aan te wijzen. Mensen die gevoeliger zijn voor de smaak van vet, eten over het algemeen minder van vette voeding.

Vervolgens kregen de deelnemers één keer per week gedurende vier weken een lunch. Alle keren was het macaroni met tomatensaus, maar de hoeveelheden vet en zout varieerden. De onderzoekers registreerden onder meer hoeveel de deelnemers ervan aten en ook hoe lekker ze het vonden en hoe vol ze ervan zaten.

Zout
De deelnemers vonden de zoute maaltijden het lekkerst en wilden daar ook meer van eten dan van de zoutarme maaltijden. Voor vet gold dit niet. Het zout zorgde ervoor dat mensen 11% meer voeding en calorieën aten, ongeacht hoeveel vet de maaltijd bevatte.

Het zout zorgde ervoor dat mensen 11% meer voeding en calorieën aten, ongeacht hoeveel vet de maaltijd bevatte
De mensen die gevoelig waren voor de hoeveelheid vet, reageerden goed op hun verzadigingsgevoel bij de zoutarme maaltijden. Bij de zoute maaltijden bleek dat juist niet het geval. “Ze waren ineens de controle kwijt,” volgens onderzoeker Russell Keast. De gevoeligheid voor vet beschermt deze mensen normaal gesproken tegen overeten. Maar bij zoute maaltijden eten ze net zo veel als de groep mensen die niet gevoelig is voor vet.

Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat mensen zout zo lekker vinden dat ze vergeten naar hun lichaam te luisteren.

Vet
De hoeveelheid vet in de maaltijd speelde wel een rol in de hoeveelheid calorieën, maar niet in de portiegrootte. Door de vette maaltijden aten de deelnemers wel 60% meer calorieën, maar dit kwam vooral omdat vet nu eenmaal meer calorieën bevat. De deelnemers aten namelijk geen grotere porties van het vette eten ten opzichte van het vetarme eten.

Daarom denken de onderzoekers dat zout verantwoordelijk is voor een overmatige consumptie van vet, calorieën en eten in het algemeen. Iets om te onthouden bij het opentrekken van de volgende zak chips, aldus Time.

Fotocredits: Salt, Theirl
Dit artikel afdrukken