Zout eten vinden mensen zo lekker, dat ze er 11% meer van eten dan wanneer het zoutarm is - ongeacht de hoeveelheid vet.
Het eten van zoute, vette voeding is geassocieerd met overeten en een toename in gewicht.
Een nieuwe studie in the Journal of Nutrition suggereert dat zout zelfs een grotere rol speelt dan vet. Zout zou verantwoordelijk zijn voor het negeren van het verzadigingsgevoel.
Test
De onderzoekers van de Deakin University in Australië testten bij 48 gezonde mensen hoe gevoelig zij waren voor de smaak van vet. Ze maakten drie drankjes, waarvan één een lage concentratie vetzuren bevatte en vroegen ze het vettige drankje aan te wijzen. Mensen die gevoeliger zijn voor de smaak van vet, eten over het algemeen minder van vette voeding.
Vervolgens kregen de deelnemers één keer per week gedurende vier weken een lunch. Alle keren was het macaroni met tomatensaus, maar de hoeveelheden vet en zout varieerden. De onderzoekers registreerden onder meer hoeveel de deelnemers ervan aten en ook hoe lekker ze het vonden en hoe vol ze ervan zaten.
Zout
De deelnemers vonden de zoute maaltijden het lekkerst en wilden daar ook meer van eten dan van de zoutarme maaltijden. Voor vet gold dit niet. Het zout zorgde ervoor dat mensen 11% meer voeding en calorieën aten, ongeacht hoeveel vet de maaltijd bevatte.
Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat mensen zout zo lekker vinden dat ze vergeten naar hun lichaam te luisteren.
Vet
De hoeveelheid vet in de maaltijd speelde wel een rol in de hoeveelheid calorieën, maar niet in de portiegrootte. Door de vette maaltijden aten de deelnemers wel 60% meer calorieën, maar dit kwam vooral omdat vet nu eenmaal meer calorieën bevat. De deelnemers aten namelijk geen grotere porties van het vette eten ten opzichte van het vetarme eten.
Daarom denken de onderzoekers dat zout verantwoordelijk is voor een overmatige consumptie van vet, calorieën en eten in het algemeen. Iets om te onthouden bij het opentrekken van de volgende zak chips, aldus Time.
Fotocredits: Salt, Theirl
Dit artikel afdrukken
Een nieuwe studie in the Journal of Nutrition suggereert dat zout zelfs een grotere rol speelt dan vet. Zout zou verantwoordelijk zijn voor het negeren van het verzadigingsgevoel.
Test
De onderzoekers van de Deakin University in Australië testten bij 48 gezonde mensen hoe gevoelig zij waren voor de smaak van vet. Ze maakten drie drankjes, waarvan één een lage concentratie vetzuren bevatte en vroegen ze het vettige drankje aan te wijzen. Mensen die gevoeliger zijn voor de smaak van vet, eten over het algemeen minder van vette voeding.
Vervolgens kregen de deelnemers één keer per week gedurende vier weken een lunch. Alle keren was het macaroni met tomatensaus, maar de hoeveelheden vet en zout varieerden. De onderzoekers registreerden onder meer hoeveel de deelnemers ervan aten en ook hoe lekker ze het vonden en hoe vol ze ervan zaten.
Zout
De deelnemers vonden de zoute maaltijden het lekkerst en wilden daar ook meer van eten dan van de zoutarme maaltijden. Voor vet gold dit niet. Het zout zorgde ervoor dat mensen 11% meer voeding en calorieën aten, ongeacht hoeveel vet de maaltijd bevatte.
Het zout zorgde ervoor dat mensen 11% meer voeding en calorieën aten, ongeacht hoeveel vet de maaltijd bevatteDe mensen die gevoelig waren voor de hoeveelheid vet, reageerden goed op hun verzadigingsgevoel bij de zoutarme maaltijden. Bij de zoute maaltijden bleek dat juist niet het geval. “Ze waren ineens de controle kwijt,” volgens onderzoeker Russell Keast. De gevoeligheid voor vet beschermt deze mensen normaal gesproken tegen overeten. Maar bij zoute maaltijden eten ze net zo veel als de groep mensen die niet gevoelig is voor vet.
Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat mensen zout zo lekker vinden dat ze vergeten naar hun lichaam te luisteren.
Vet
De hoeveelheid vet in de maaltijd speelde wel een rol in de hoeveelheid calorieën, maar niet in de portiegrootte. Door de vette maaltijden aten de deelnemers wel 60% meer calorieën, maar dit kwam vooral omdat vet nu eenmaal meer calorieën bevat. De deelnemers aten namelijk geen grotere porties van het vette eten ten opzichte van het vetarme eten.
Daarom denken de onderzoekers dat zout verantwoordelijk is voor een overmatige consumptie van vet, calorieën en eten in het algemeen. Iets om te onthouden bij het opentrekken van de volgende zak chips, aldus Time.
Fotocredits: Salt, Theirl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Arjan, ik heb helaas geen tijd gehad om het gehele artikel van Frits Muskiet door te lezen, maar ik sta achter de opmerking van Enno.
Ik kan niet geloven dat wij tijdens de evolutie van ons ras grote hoeveelheden zout hebben gegeten. Zout was een betaalmiddel en werd zeker niet in onze voeding gebruikt.
Wel is het belangrijk goed te begrijpen hoeveel zout dagelijks minimaal nodig is en welke andere mineralen in voldoende mate moeten worden ingenomen, bv K , Ca, Mg, Zn en Se.
Ik heb het Ancestral Health Symposium in september j.l. bezocht. Frits Muskiet heeft daar gezegd dat wij vaak een tekort aan Mg, Zn, Se en J . hebben.
Zorg er dan ook voor dat je deze mineralen voldoende inneemt.
Voor mensen die de bloeddrukverlager: ACE emmers gebruiken geldt dat deze veroorzaakt dat je meer Zn uitplast. Let daar dus goed op.
Bedankt voor je opmerking over de kaki. Een interessante vrucht die lang goed blijft en lekker is.
Arjan, mocht de optimale zoutconsumptie inderdaad rond de 8 gram per dag liggen (het zou zomaar kunnen), dan moet de onvermijdelijke conclusie luiden dat een (vermeend) evolutionair verantwoord voedingspatroon niet perse het beste voor de gezondheid is.
Enno
Wicher, leeftijd en de daarmee samenhangende nierfunctie zijn zeker belangrijke factoren. Maar Muskiet zou Muskiet niet zijn als hij niet nog een hele serie extra parameters in het holistische spel bracht.
Wat bij lezing van zijn artikel opvalt is dat hij aan de ene kant gewicht lijkt toe te kennen aan de (recente) onderzoeken die een U-vormige relatie leggen tussen de natriuminname (en -uitscheiding) en de incidentie van CVD; maar dat aan de andere kant slecht kan rijmen met de van nature (evolutionair) lage zoutinname van de homo sapiens. M.a.w: een lage zoutinname zou op het eerste gezicht veel beter passen dan de 8,6 gram die correspondeert met de onderkant van de U-vorm.
Off topic: op de maandagmarkt liep ik tegen een voordeelzak Kaki's aan. Deze vrucht blijkt 488 mcg zeaxanthine per ons te bevatten en is daarmee een smakelijke afwisseling voor gojibes en duindoornbes.
Arjan, ik denk dat bij deze vraag leeftijd en de mogelijke verminderde nierfunctie ook twee belangrijke factoren zijn waar je op moet letten.
Indien het zoutgehalte in je bloed goed is dan kan er toch niet veel mis zijn?
Enno, die studie van Graudal behandelt Muskiet ook in het #5 gelinkte artikel. Hij wijst er op dat een studie die hetzelfde jaar verscheen, en die het tegenovergestelde vond, slecht enige honderden deelnemers had die ook nog eens aan hypertensie leden. Hij bouwt een overtuigend betoog op dat aannemelijk maakt dat de voordelen van zoutreductie tot onder 6 gram per dag vooral gelden voor zoutgevoelige mensen; een zeer kleine groep.
Het lijkt er op dat je het beste toch maar beter minstens zes gram zout per dag consumeert om allerlei 'zoutbespaarreacties' in je lichaam voor te zijn. Deze reacties zijn namelijk niet onverdeeld gunstig.
Dat is (#Astrid) dan weer goed nieuws voor ouders (ik dus) die hun onwillige kindje andijvie, spinazie, snijbiet, en andere gezonde doch vieze groenten in de maag willen splitsen en liever niet toevlucht nemen tot suiker of MSG. Met natrium zijn we al een paar miljoen jaar bekend en we hebben het itt suiker nog nodig ook.