Het bedrijf is bezig met een overtuigingsoffensief om te laten zien dat het anders met gewasbescherming wil omgaan. Een interview in het Financieele Dagblad liet zien dat Nederlandse journalisten en publiek voorlopig nog met een dik pak wantrouwen zitten.

De appels die je in het filmpje ziet, zijn jaarrond te koop - via een contract met strenge residu-eisen - bij een van de grote supermarktketens die in Nederland actief is. Ik ben er maar discreet over omdat partijen verderop in de keten de link met gewasbeschermingsmiddelenproducenten - 'landbouwgif' zoals het beschuldigende frame het er liefst inwrijft - het liefst vermijden, zelfs als die chemiebedrijven ook helpen om het gebruik van middelen juist te voorkomen.

Syngenta introduceerde afgelopen april in Brussel een nieuwe strategie waarin het bedrijf voor een volle zaal duidelijk maakte dat de landbouw anders moet. Hoe?

Dat is een kwestie van zoeken en het in de keten van teler en veredelaar tot teeltadviseur, overheid, handel, eindverkoper en consument eens worden over wat de juiste balans is tussen hoe we willen leven en wat we voor de natuur willen overlaten.

Dat die keuze binnen beperkte vrijheidsgraden gemaakt moet worden, staat voor Syngenta net zo vast als voor de FAO die een aantal jaren geleden berekende dat er nog maar 60 oogsten wereldwijd in de bodem zitten.

Dat klinkt alarmistisch, maar ook Syngenta zegt op basis van op nagenoeg dezelfde argumenten dat landbouw anders moet.

Biologisch? Dat nou ook weer niet, zegt het Zwitsers-Chinese bedrijf; gangbaar heeft zijn voordelen om meer mensen aan voedsel te helpen, op voorwaarde dat intensieve teelt de bodem gezond weet te houden. Als de land- en tuinbouw de bodem niet snel levend en weerbaar leert te houden, gaat het fout. Dan waait-ie weg als stof, raakt de voedingswaarde zoek en kan-ie niet meer tegen het ruigere klimaat dat ons te wachten staat. Bij toeval besteedde ook alarmkrant The Guardian er afgelopen week weer aandacht aan de bodem en het lot van een wereld zonder gezonde landbouwbodems.

Dit artikel afdrukken