Vorig jaar voerden Monsanto en Syngenta verkennende gesprekken over een mogelijke fusie. Die ketste af, omdat Syngenta twijfels had over de 'strategische klik', schrijft het FD. Ook het Amerikaanse Mededingswetgeving zou voor obstakels zorgen.

'Opnieuw in gesprek'
Volgens persbureau Bloomberg, dat met ingewijden sprak, zijn de twee agrochemiereuzen weer aan de praat geraakt. 's Werelds grootste producent van zaden, het Amerikaanse Monsanto, zou zich graag willen versterken met de wereldmarktleider in bestrijdingsmiddelen, het Europese Syngenta. Samen zouden de bedrijven 'een waardige concurrent [vormen] voor conglomeraten als Bayer, BASF en Dow Chemical', meldt het persbureau. Analisten vinden de toenadering een logische ontwikkeling. De aandelen van Syngenta presteren al jaren minder dan die van branchegenoten en "de operationele winst vertoont sinds 2012 geen significante verbetering", zegt zakenbank Morgan Stanley.

De transgene technologie en vermeende koppelverkoop roept wel vanuit NGO's en boerenorganisaties soms veel weerstand op
Weerstand tegen de naam Monsanto
Boerderij vult aan: 'Syngenta heeft een breed middelenpakket terwijl Monsanto sterk leunt op Roundup-herbiciden. Waar Syngenta betrekkelijk klein is met transgene gewassen, is Monsanto met afstand wereldmarktleider. Het bedrijf uit St.Louis is pionier en past onder meer veel gewassen genetisch zo aan dat ze onkruidverdelger Roundup kunnen weerstaan. [..] Het lijkt waarschijnlijk dat wanneer Monsanto en Syngenta doorzetten, bepaalde onderdelen moeten worden afgesloten. De transgene technologie en vermeende koppelverkoop roept wel vanuit NGO's en boerenorganisaties soms veel weerstand op. Als na een overname de naam Monsanto overal wordt uitgerold, betekent dit een zeker risico voor de oude Syngenta-onderdelen.'

In Nederland heeft het Zwitserse Syngenta 8 vestigingen en 900 werknemers.

Fotocredits: Agriflanders
Dit artikel afdrukken