Het verandert niet direct ons DNA, maar wel hoe onze genen te werk gaan.
Methylering
Genen gaan voortdurend 'aan' en 'uit', afhankelijk van de biochemische signalen die ze van het lichaam ontvangen. Als ze 'aan' staan, produceren ze eiwitten die bepaalde reacties veroorzaken ergens in het lichaam. Daaromheen speelt het proces van methylering. Clusters van atomen, de zogeheten methylgroepen, binden zich aan de buitenkant van een gen en beïnvloeden de mate waarin het gen biochemische signalen kan ontvangen - en dus 'aan' of 'uit' gaat.
Invloeden van buitenaf
Wetenschappers hebben al vastgesteld dat patronen van methylering kunnen veranderen door invloeden van buitenaf. Denk aan blootstelling aan vervuilende stoffen of een voedingspatroon. Daardoor kan de werking van bepaalde genen verstoord worden, met gevolgen voor onze gezondheid en gezondheidsrisico's.
Over 'bewegen' in relatie tot methylering was tot voor kort nog maar nauwelijks iets bekend. Daar is nu een einde aan gekomen. Wetenschappers van het Karolinska Institut in Stockholm deden een experiment met 23 jonge en gezonde mannen en vrouwen. Deze proefpersonen moesten een aantal testen ondergaan, inclusief een spierbiopsie, en kregen daarna een trainingsschema mee voor 3 maanden.
Fietsen met één been
In die drie maanden moesten de proefpersonen vier keer per week 45 minuten fietsen. Met één been. Daarmee werd iedere proefpersoon meteen zijn of haar eigen controlegroep. Alleen het getrainde been zou immers de methylering als gevolg van de beweging laten zien. Na drie maanden werden alle testen, inclusief de spierbiopsie, herhaald. Uiteraard was het getrainde been sterker geworden - het bewegen had tot fysieke verbetering geleid.
Maar intrigerender was wat de onderzoekers in het DNA van de spiercellen aantroffen. 'Met behulp van verfijnde genoomanalyses stelden de wetenschappers vast dat op meer dan 5.000 plekken op het genoom van de spiercellen uit het getrainde been nieuwe methyleringspatronen waren ontstaan. Sommige hadden meer methylgroepen gekregen, andere minder. Maar de veranderingen waren significant en kwamen niet voor in het ongetrainde been', schrijft Well Blog van de New York Times. Bovendien bleken de meeste genen waarbij het zich voordeed genen te zijn die een rol spelen in ons energiemetabolisme, insulinegevoeligheid en ontstekingsprocessen binnen de spieren. Met andere woorden: ze beïnvloeden de gezondheid en fitheid van onze spieren (en ons lichaam). Omdat al deze veranderingen niet zichtbaar waren in het ongetrainde been, leidden de onderzoekers af dat de veranderingen daadwerkelijk door het bewegen tot stand komen.
Een beetje duurtraining verbetert gezondheid
En dus, zegt hoofdonderzoekster Malene Lindholm, blijkt een eenvoudige leefstijlverandering die voor iedereen door te voeren - een beetje duurtraining - opeens een investering in het gezond functioneren van je lichaam. "Met duurtraining kunnen we veranderingen in gang zetten die beïnvloeden hoe wij onze genen gebruiken en, daardoor, gezonder worden en beter functionerende spieren opbouwen die uiteindelijk onze kwaliteit van leven verbeteren."
Het onderzoek is verschenen in Epigenetics.
Fotocredits: 'Ready for another Run', Mr.TinDC
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ellen-maureen colpa wellicht aardig om hier toe te voegen wat je op twitter plaatste over de gewichtstoename van de Fransen in lockdown?
hoelang zit, heeft Frankrijk in Lockdown gezeten? de 3mnd / 12 weken matcht niet helemaal maar het komt in de richting
Bedankt Joep voor je reactie.
Waar ik op doelde dat het vlees uit de bio-industrie minder/anders gemethyleerd is. Heeft dit invloed op de voedingswaarde? Dus is de voedingswaarde van een krielkipje van het erf groter dan die van een plofkip?
Trouwens moeten we bij bio-industrie vlees dan ook niet gaan spreken over gemodificeerd vlees? Het DNA is dan niet veranderd maar de expressie wel.
(ps je beantwoord een gedeelte van mijn bovenstaande vragen/opmerkingen in je bewerkte # 6 daarvoor dank. Inderdaad door het vee te gaan beschermen/hoeden is er al een verandering in methylering opgetreden.)
Albert #5,
Bio maakt niet zoveel uit lijkt mij; het blijft industrie, waarbij lichaamsbeweging beperkt blijft. Runderen hoeven niet meer migreren; kippen hoeven niet meer te vliegen en varkens hoeven zich ook niet uit te sloven om aan voedsel te komen. Anders is het met vee dat het hele jaar losloopt op de prairie, (ook in de Camarque), en de echte boerderijkip. Zowel structuur als smaak zijn dan anders. In zuidelijke landen wordt vaak vlees aangeboden van runderen die het hele jaar vrij rondlopen, boerderijkippen en buitenvarkens (op de weekmarkt of bij de eigenaar). Wellicht gezonder voor het dier, maar ze hoeven nu eenmaal niet oud te worden......
Wat voor mensen geldt, geldt natuurlijk ook voor dieren. Wat zou bovenstaande dan betekenen voor de kwaliteit van het vlees van dieren uit de bio-industrie?
Het is inderdaad een leuke praktische bevestiging, maar op basis van de bestaande kennis kon je verwachten dat het zo zou gebeuren.