We kennen inmiddels allemaal de Body Mass Index als maatstaf voor ons gewicht. Is je BMI (gewicht gedeeld door lengte in het kwadraat) onder de 18, heb je ondergewicht. Boven de 25 is er sprake van overgewicht en vanaf een BMI van 30 ben je obees.

Lichaamstype en lichaamssamenstelling
Maar de BMI heeft 'blinde vlekken'. Door alleen rekening te houden met lengte en gewicht, blijven aspecten als lichaamstype (lange benen, korte romp) en samenstelling (vetmassa, spiermassa) buiten beschouwing. Het New Yorkse bedrijf Body Labs wil daar wat aan doen. Daarom maakten ze een visualisatie gebaseerd op reële bodyscans van 6 personen met dezelfde BMI. De mannen waren allemaal 1,75 meter lang, en wogen 75 kilo. Dat leverde hen een BMI van 25,4 op. Dus licht overgewicht volgens de BMI-schaal.

body labs bmi


Eén blik op het plaatje laat al zien dat er aanzienlijke verschillen tussen de lichaamstypen zitten. De vetbuik en de gespierde atleet springen er uit. Spieren en botten hebben een grotere dichtheid dan vet. Sommige mensen hebben een in verhouding kortere romp en dragen meer gewicht in hun benen en armen.

In een blogpost schrijft Body Labs: "Kijken we naar de toekomst, dan zijn er verschillende veelbelovende nieuwe methoden voor het meten van lichaamsgewicht en gezondheid. [..] Zoals de nieuwe maatstaf Body Volume Index (BVI). Die is er nog maar net, maar komt er op neer dat het volume van je hele lichaam gemeten wordt en het volume van de afzonderlijke lichaamsdelen (bv. romp, armen, benen etc.)."
Op termijn kunnen dit soort meetgegevens mogelijk meer inzicht geven in de relatie tussen je gewicht en je gezondheid. En is een atleet als Usain Bolt, met zijn lengte van 1,96 meter en gewicht van 93,9 kilo niet meer op het randje van overgewicht - BMI 24,5 - maar gewoon in topvorm.

Fotocredits: uitsnede, Body Labs
Dit artikel afdrukken