Voor een nieuwe metastudie die verscheen in The Lancet, namen Britse wetenschappers ruim 2.400 bevolkingsstudies onder de loep. Ze keken naar de BMI-trends van bijna 130 miljoen mensen in ruim 200 landen tussen 1975 en 2016.

Onder de deelnemers waren 31,5 miljoen kinderen tussen de 5 en 19 jaar. Uitgangspunt waren de BMI-definities van de WHO: bij een BMI van minder dan 18,5 is sprake van ondergewicht, vanaf 25 is sprake van overgewicht en vanaf 30 van obesitas. Het team stelde vast dat in 1975 5 miljoen meisjes obees waren en dat dat aantal opliep naar 50 miljoen in 2016. Een vertienvoudiging dus. Voor jongetjes was de toename nog groter: van 6 miljoen obese jongens in 1975 tot 74 miljoen in 2016. Daarnaast waren er in 2016 nog eens 213 miljoen kinderen met overgewicht. Ook obesitas onder volwassenen nam toe: in 1975 waren er wereldwijd 100 miljoen volwassen obees, in 2016 liep hun aantal op tot 671 miljoen.

De grootste toename in kinderobesitas vond plaats in Oost-Azië. Met name China en India hebben hun obesitascijfers zien exploderen. In Polynesië en Micronesië - de eilandengroepen in de Stille Oceaan - is inmiddels bijna de helft van de jeugd obees. In rijke, westerse landen lijkt de obesitastoename zich te stabiliseren.

upload grafieken kinderobesitas lancet


Obesitas haalt ondergewicht binnen 5 jaar in
Tegelijk stelden de wetenschappers vast dat het aantal kinderen met ondergewicht, na het bereiken van een piek in 2000, langzaam afneemt. In 2016 telde de wereld 75 miljoen meisjes en 117 miljoen jongens met matig of ernstig ondergewicht. Maar als de huidige trends doorzetten, zullen er over 5 jaar meer te zware dan te lichte kinderen op de wereld rondlopen. In Oost-Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben slaat de weegschaal van ondergewicht naar obesitas in enkele decennia door.

'Slechte voedseltransitie'
Onderzoeksleider Majid Ezzati van het Imperial College London wijst in Le Monde op "het risico van een 'slechte voedseltransitie'. Beleid en programma's die proberen om gezond voedsel zoals volkorengranen en verse groenten en fruit toegankelijk te maken voor arme gezinnen zijn erg zeldzaam." De onderzoekers denken dat de algemene beschikbaarheid en alom aanwezige reclame voor goedkoop en energiedicht voedsel mede bijdragen aan de snelle obesitastoename is. Volgens Fiona Bull van de WHO onderstrepen de cijfers de noodzaak voor een stevige aanpak van "calorierijk en nutriëntenarm voedsel", zoals een suikertaks. Tot op heden zijn er wereldwijd nog maar 20 landen die zo'n door de WHO aanbevolen maatregel hebben ingevoerd.
Dit artikel afdrukken