Engelse wetenschappers deden één van de grootste bevolkingsonderzoeken van de afgelopen tijd over de relatie tussen BMI en dementie. De resultaten van hun onderzoek zijn gebaseerd op een gegevensbestand van bijna 2 miljoen (1.958.191) mensen. Zij werden vanaf 1992 uitgenodigd mee te doen tijdens medisch routineonderzoeken.
Toen had de groep een leeftijd van rond de 55 jaar en een BMI van gemiddeld 26.5 kg/m2. Dat betekent dat zij overgewicht hadden.

Morbide obese personen met een BMI van >40 kg/m2 hadden vreemd genoeg zelfs 29% minder kans op dementie
Vet helder
Ruim 45.500 mensen kregen gemiddeld 9 jaar na de start van de studie verschijnselen van dementie. Het ging vooral om personen die op middelbare leeftijd (<50 jaar) ondergewicht (BMI <20 kg/m2) hadden gehad. Zij hadden 34% meer kans op dementie. Mensen met een hogere BMI, later in hun middelbare fase hadden 18% minder kans op dementie. Morbide obese personen met een BMI van >40 kg/m2 hadden vreemd genoeg zelfs 29% minder kans op dementie. Een paar jaar eerder of later geboren zijn, had hierop geen invloed, evenmin als andere oorzaken zoals roken en alcohol.

Mindswitch
“Dit werpt een heel ander licht op de zaak. Artsen moeten nu misschien naar een heel andere risicogroep kijken dan ze oorspronkelijk in gedachten hadden”, zegt professor Stuart Pocock van London School of Hygiene & Tropical Medicine. Hij bedoelt dat dun niet zaligmakend is, omdat het andere narigheden met zich meebrengt. Hij gaat zelfs zover te denken dat er wellicht beschermende mechanismen tegen dementie te vinden zijn bij dikke mensen.

Dit onderzoek zegt slechts één ding: dik verklaart niet alles. Voor de oorzaken van dementie moeten we op z'n minst verder kijken dan die Ene Grote Schuldige
Ondergewicht slecht?
“Als meer gewicht beschermend werkt, blijft de vraag wat er precies slecht is aan ondergewicht. Misschien gaat het om een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine E of D”, zegt ook hoofdonderzoeker dr. Nawab Qizilbash van OXON Epidemiology. Hij geeft aan dat er meer onderzoek nodig is naar andere factoren zoals genetische factoren, beweging of de broosheid op een bepaalde leeftijd.
Toch lijkt overgewicht over het algeheel niet erg gezond en word je waarschijnlijk niet ouder door overdaad. Dit onderzoek zegt slechts één ding: dik verklaart niet alles. Voor de oorzaken van dementie moeten we op z'n minst verder kijken dan die Ene Grote Schuldige.

De wetenschappers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine en OXON Epidemiology in Londen publiceerden hun onderzoek deze week in The Lancet.

Fotocredits: Alex.
Dit artikel afdrukken