Op 15 september vindt de officiële start plaats van het Zeeuwse initiatief 'Korte keten van land naar klant'. Bedoeling is dat in de nabije toekomst instellingskeukens betaalbare en smaakvolle groenten, aardappelen en fruit direct kunnen betrekken bij de biologische boer uit de streek. Het project richt zich in eerste instantie op keukens van zorginstellingen. Met de opgedane ervaring wil initiatiefnemer de Zeeuwse Milieufederatie ook uitbreiden naar overheden, bedrijven en scholen en restaurants.

Het project is uniek voor Nederland, aangezien het niet alleen om verse producten gaat met veel minder transportkilometers, maar het bovendien producten zijn die ook de voordelen van biologisch voedsel kennen. Door korte aanvoerlijnen, minder opslag en geen interventie van de tussenhandel is het doel betaalbare biologische producten te kunnen leveren. Het project is een initiatief van de Zeeuwse Milieufederatie in samenwerking met de biologische webwinkel De Grote Verleiding en Stichting Werkt voor Ouderen.

afstemming
Op 15 september tijdens de startbijeenkomst vindt de ontmoeting plaats tussen de Zeeuwse boer en kok.Deze wederzijds kennismaking is er op gericht om de wensen van de regionale biologische teelt goed af te stemmen op de wensen vanuit de keuken, ofwel van het teeltplan op de menukaart. De Zeeuwse biologische boeren hebben er alle vertrouwen in dat met hun brede en grote aanbod aan grove en fijne groenten, kasgroenten en groot en klein fruit, ze de bedrijfskeukens een volledig en gevarieerd assortiment kunnen aanbieden. Maar bovenal ook smakelijke producten; want in dit project wordt er uitgebreid geproefd en worden rassen op smaak geselecteerd.

5000 biologische maaltijden in 2012
De wens om een korte keten voor biologische producten kwam voort uit een pilot uit 2007 waarbij in een aantal Zeeuwse zorginstellingen met succes biologische warme maaltijden zijn geserveerd. De maaltijden vielen goed in de smaak bij de bewoners: 'Het eten heeft weer de kleur en de smaak van vroeger”. Voldoende reden om met elkaar verder te kijken hoe biologische producten in de instellingskeukens geïntroduceerd kunnen worden. Het streven is om aan het eind van het project in 2012 het equivalent van 5000 biologische maaltijden per dag rond te zetten. Dit komt overeen met ongeveer 50 hectare biologisch landbouwareaal.


bron: Zeeuwse Milieufederatie met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken