image

Eindelijk wordt voedsel een thema in Vlaanderen. Nog steeds niet bij de poltici, die spelen liever communitaire spelletjes. Maar de media pakken het eindelijk op. Al heeft dit vooral te maken - wat dacht je - met het feit dat het duurder wordt. Al stelde Aiko het hier al zeer juist: Melk is helemaal niet zo duur. De liefde voor de boerenstiel is hier in Vlaanderen eerder bedroevend. Met boeren die, na klachten van de buren, om nachtlawaai van hun veld worden geplukt. Ik heb nooit beter geweten dan dat rond halfoogst (15 augustus) 's nachts de pikdorsers op honderd meter van mijn slaapkamer over het veld donderden.

Maar enfin, in de weekend-editie van de Standaard weerklonken eindelijk nog eens zegekreten:

Iedereen snakt naar melk', zegt René Van Bakel, de grootse Nederlandse melkveehouder, die nu ook op de Belgische markt melk begint te verhandelen. Hij haalde de boeren weg tegen wie Campina een proces voert.

'We moeten de diepvriesbedrijven nu niet meer beleefd vragen of we een hectare extra groenten mogen zetten. Zij komen ons nu vragen of we onze groenten willen houden.'

'Dit komt als een geschenk uit de hemel. Zonder de prijsverhogingen was de akkerbouw virtueel failliet', zegt Guy Depraetere van het Algemeen Boerensyndicaat.

bron : de Standaard (maar die hebben een betalende online-'service'). Gelukkig plaatste deze blogger een deelartikel op zijn webstek. Met dank!

Vandaag ook op agriholland.nl een iets genuanceerder verhaal : Vlaamse boeren en tuinders gematigd positief. De resultaten van een enquête uitgevoerd begin 2007, toen de prijzen op de markt nog moesten aantrekken.
Dit artikel afdrukken