De echtheid van Boerenkaas is vanaf 12 december geborgd dankzij een GTS-kaasmerk. De Europese Unie heeft eerder dit jaar Boerenkaas erkend als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Boerenkaas is halfharde kaas die op de boerderij gemaakt wordt en bereid is met verse rauwe melk. Door de bereiding op de boerderij, waar elke boerenkaasbereider een eigen receptuur en werkwijze heeft, is elke Boerenkaas uniek.
De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ) heeft een nieuw kaasmerk laten ontwikkelen. Hieraan kan iedereen een echte Boerenkaas herkennen. Het nieuwe kaasmerk is de opvolger van het oude rijksmerk voor Boerenkaas, dat nog tot eind dit jaar gebruikt mag worden.
Boerenkaas is het eerste en enige Nederlandse product dat beschermd is door de regeling Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS), die verwijst naar de traditionele samenstelling of productiemethode. Uitsluitend boerderijen die door het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) geregistreerd zijn als boerenkaasproducent en regelmatig door het COKZ gecontroleerd worden op productie conform de Europese voorwaarden, mogen het nieuwe kaasmerk voor echte Boerenkaas opleggen.
Nederland telt circa 300 boerderijen waar op ambachtelijke wijze Boerenkaas wordt gemaakt. Een groot aantal van deze boerderijen heeft een eigen winkel waar de kaas verkocht wordt. Een groot deel van de kaas vindt zijn weg via kaashandelaren naar kaasspeciaalzaken, markt en supermarkt. In Nederland worden jaarlijks zo’n 1,7 miljoen Boerenkazen gemaakt. Deze zijn beschikbaar als babykaasje van een halve kilo tot grote kazen van wel 60 kilo.
bron: Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel
Dit artikel afdrukken
Boerenkaas is het eerste en enige Nederlandse product dat beschermd is door de regeling Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS), die verwijst naar de traditionele samenstelling of productiemethode. Uitsluitend boerderijen die door het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) geregistreerd zijn als boerenkaasproducent en regelmatig door het COKZ gecontroleerd worden op productie conform de Europese voorwaarden, mogen het nieuwe kaasmerk voor echte Boerenkaas opleggen.
Nederland telt circa 300 boerderijen waar op ambachtelijke wijze Boerenkaas wordt gemaakt. Een groot aantal van deze boerderijen heeft een eigen winkel waar de kaas verkocht wordt. Een groot deel van de kaas vindt zijn weg via kaashandelaren naar kaasspeciaalzaken, markt en supermarkt. In Nederland worden jaarlijks zo’n 1,7 miljoen Boerenkazen gemaakt. Deze zijn beschikbaar als babykaasje van een halve kilo tot grote kazen van wel 60 kilo.
bron: Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Geregistreerde producten in Europa
In totaal zijn ongeveer 740 Europese producten geregistreerd als Beschermde Oorsprongsbenaming, Beschermde Geografische Aanduiding of Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Voor BOB en BGA geldt dat kazen en groenten en fruit het sterkst vertegenwoordigd zijn. Bij GTS is bier de koploper. EU-lidstaten met de meeste geregistreerde producten zijn Frankrijk, Italië, Portugal en Griekenland.
Een prachtig initiatief, en nog eenvoudig uitbreidbaar naar andere landen ook. Is de bescherming beperkt tot bepaalde kaastypes, of kan elke zelfkaasboer deze controle aanvragen?
Kan het bijvoorbeeld voor "brie fermier" of ricotta?