De cacaoteelt staat onder druk door klimaatverandering, plantenziekten, lage opbrengsten en slechte arbeidsomstandigheden. Door de lage prijzen stappen boeren over op gemakkelijker te verbouwen en lucratievere producten zoals palmolie. Omdat de vraag naar chocolade echter nog steeds toeneemt, dreigt een tekort.

Vergelijkbaar in samenstelling en eigenschappen
Cacaoboter is het belangrijkste - en kostbaarste - ingrediënt voor chocolade. De unieke vetzuursamenstelling van cacaoboter zorgt er voor dat chocolade smelt in je mond. Wetenschappers ontdekten dat 'wilde mangoboter', gewonnen uit de Mangifera sylvatica in samenstelling en eigenschappen vergelijkbaar is met cacaoboter. De wilde mangoboter kan dan ook als vervanger dienen.

Het vochtgehalte van wilde mangoboter is hoger dan dat van cacaoboter. Dat maakt de grondstof gevoeliger voor bacteriën en vetoxidatie en daardoor minder houdbaar. Daar staat tegenover dat een hoger vochtgehalte tot een lager vetgehalte in de uiteindelijke chocolade leidt. Bovendien is het vochtgehalte tijdens het verwerkingsproces eenvoudig naar het gewenste niveau te brengen.

Bosbouwprogramma's
Wilde mango groeit volop in Zuid- en Zuidoost-Azië. De lokale bevolking gebruikt de vrucht als voedsel, medicijn en cosmetica. Die toepassingen zijn nog onbekend in industrieel verwerkte producten, maar daar zou nu verandering in kunnen komen. Als de chocolade-industrie er brood in ziet, zal er iets moeten gebeuren aan de ontbossing waar de wilde mango mee te maken heeft. De Mangifera sylvatica heeft zaden die gemakkelijk ontkiemen en groeien. Daarom zijn ze prima toe te passen in kleinschalige bosbouwprogramma’s. Volgens mede-onderzoeker Morag McDonald van Bangor University kan de toepassing van wilde mango in een product met een hoge marktwaarde als chocolade bijdragen aan het behoud van de vrucht én armoede verminderen door nieuwe inkomstenbronnen te creëren voor lokale bevolkingen.
Dit artikel afdrukken