De naam 'Droomboter' is volgens de klagers dubbel misleidend, omdat er zowel 'room' als 'boter' in staat, terwijl het product volledig plantaardig is. Peeters Weem, die niet zomaar een consument blijkt, maar een gepensioneerd NVWA-inspecteur is, is uitgesproken in zijn bezwaar: "Plantaardige boter bestaat niet. Mag al niet sinds 1899!” Ook NZO wijst erop dat Droomboter niet gemaakt is "van producten afkomstig uit melkklieren van dieren."

Dat claimt Droomboter dan ook niet. Op de verpakking staat met koeienletters (pun intended) '100 procent plantbased', 'koevrij', 'zonder zuivel' en, uiteraard, 'met romige cacaoboter'. Droomboter bevat, hou je vast, cacaoboter. Dat is, net als pindakaas, een 'boter' die ook volgens de Warenwet en de Europese regelgeving gewoon boter mag heten.

Mister Kitchen ontwikkelde Droomboter in opdracht van Cargill als oplossing voor de groeiende berg restproduct van de chocolade-industrie. Er is namelijk veel meer vraag naar cacaopoeder dan naar cacaoboter. En cacaoboter heeft als bijkomend voordeel dat het precies de ideale smelttemperatuur heeft, "waardoor Droomboter smelt op de tong," betoogt Mister Kitchen-oprichter Igor Sorko in het Financieele Dagblad.

Volgens Sorko meet de zuivelindustrie met twee maten. Kijk naar FrieslandCampina, het grootste lid van de Nederlandse Zuivelorganisatie. Die gebruikt al 20 jaar namen als Botergoud voor boterachtige substanties. Hoho, zegt NZO-directeur Joep Rats in de NRC, "Botergoud is wat anders, daar zit wel boter in. In Droomboter zit gewoon nul boter." Maar dus wel cacaoboter.

Mister Kitchen heeft nóg een pijl op zijn boog. Eerder dit jaar wees de RCC nog een klacht wegens misleiding af over het product Blue Band Roombeter van producent Upfield. Toen oordeelde de RCC dat uit alles blijkt dat Roombeter geen roomboter is maar een plantaardig product. Niet misleidend dus.

En laat nu net Roombeter door consumentenorganisatie Foodwatch genomineerd zijn voor het Gouden Windei, de 'prijs' voor de meest misleidende marketingtruc van 2023. Volgens Frank Lindner van Foodwatch is Roombeter misleidender dan Droomboter. Over Roombeter kreeg Foodwatch "tientallen en tientallen" klachten binnen, aldus de NRC. Over Droomboter geen.

Binnen vier weken verwacht de Reclame Code Commissie uitspraak te doen.
Dit artikel afdrukken