‘Vitamine D helpt tegen klachten coronavirus’ en 'resveratrol kan besmetting met corona voorkomen'. Doen alsof je product werkt tegen Covid-19 mag niet zomaar. Toch gebeurt het. Eerder werd al duidelijk dat in Amerika de FDA streng optreedt tegen dergelijke claims, maar ook Nederland zit niet stil. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deelde tientallen boetes uit aan winkels voor dit soort misleidende coronareclame, aldus RTL Nieuws.

Zonder wetenschappelijk bewijs is geen enkele toespeling toegestaan dat een middel helpt, of zou kunnen helpen tegen corona. Met een speciaal team controleerde de NVWA gedurende 4 maanden onlinereclames die de suggestie wekten tegen corona te helpen. Van glasharde claims tot een linkje naar een artikel of blog in een productreclame op sociale media. Via een publiekswaarschuwing meldde de NVWA vooraf dat ze streng zou optreden tegen misleidende claims op voedingssupplementen. Consumenten konden verdachte claims melden.

Op een overtreding staan niet mis te verstane boetes. Volgens de geneesmiddelenwet kunnen boetes wegens valse gezondheidsclaims oplopen tot wel €150.000. “Iedereen die levensmiddelen verkoopt wordt geacht om op de hoogte te zijn van die regels. We kijken bij de boete altijd naar de omstandigheden en de grootte van het bedrijf”, aldus een NVWA-woordvoerder tegen RTL Nieuws.

"De boete was ongekend hoog, buiten alle proporties", vindt één van de beboete ondernemers. Hij kreeg in korte tijd twee boetes. "De laatste was in april: een boete van meer dan 10.000. We hadden een linkje geplaatst dat leidde naar een artikel waarin een arts van het UMC Groningen aan het woord was, en stelde dat resveratrol besmetting van corona kan voorkomen."

De NVWA tikte tijdens de 4 maanden 62 bedrijven op de vingers. De rest van het jaar waren er gewone controles. Hoeveel boetes er in totaal opgelegd zijn is niet bekend, maar mogelijk zijn dat er honderden. De bedrijven kunnen tegen de boetes in beroep gaan.
  • Deel
Druk af