Op haar website schrijft de NVWA:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het kader van een onderzoek naar misleidende etiketten in 2016 en 2017 250 etiketten van producten beoordeeld.

In het kader van dit project is gekeken of de informatie op het etiket voldoet aan de etiketteringswetgeving. Van de bijna 250 onderzochte producten bleek er 82 keer sprake te zijn van misleiding. Bijvoorbeeld omdat er ‘slagroomschnitt’ zonder slagroom en ‘Japanse tonijnsalade met wasabi’ zonder wasabi werd verkocht.

De bedrijven die deze producten in de handel brengen hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen omdat zij artikel 7 Verordening (EU) 1169/2011 overtreden hebben. Dit artikel regelt het verbod om misleidende voedselinformatie op het etiket te plaatsen. De bedrijven hebben 6 maanden de tijd gekregen overtreding(en) te herstellen.

In het kader van dit onderzoek is ook een klacht over de website van de Vegetarische Slager beoordeeld. Deze klacht ging niet over de producten van de vegetarische slager die in de schappen van de supermarkten liggen, maar over de aanduidingen op de website van dit bedrijf. Bij inspectie bleek dat er op de website producten zoals boterhamworst, filet americain, kipspiesjes, beefreepjes, en kip-shoarma werden aangeboden zonder dat hierbij vermeld wordt dat het gaat om vegetarische producten terwijl ze wel erg leken op de echte vleesproducten.

Consumenten die niet bekend zijn met het concept van dit bedrijf (bijvoorbeeld omdat ze via een zoekmachine bij de website van het bedrijf terecht komen) kunnen daarom ten onrechte het idee krijgen dat dit bedrijf ook niet-vegetarische producten verkoopt en op die manier worden misleid. De NVWA heeft het bedrijf daarom een schriftelijke waarschuwing gegeven. Inmiddels heeft het bedrijf de omschrijvingen op de website aangepast.

De NVWA betreurt het dat er in de berichtgeving in deze zaak de indruk is gewekt dat de schriftelijke waarschuwing gegeven is voor de etikettering van producten van het bedrijf en niet om de presentatie op de website.


De Vegetarische Slager reageerde gisteravond opgelucht:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft op haar website aan de berichtgeving van vorige week rondom de productnamen van De Vegetarische Slager, ook wel bekend als ‘schnitzelgate’, te betreuren. De waarschuwing van de inspectiedienst had anders dan op te maken leek uit de woordvoering van de NVWA in de media en de schriftelijke waarschuwing zelf, betrekking op de presentatie op de website van De Vegetarische Slager en in het geheel niet op de etikettering van producten als de Visvrije Tonyn, Vegetarische Kipstuckjes en Gerookte Speckjes.

Vorige week gaf persvoorlichter Benno Bruggink van de NVWA aan dat de verpakkingen van De Vegetarische Slager niet kloppen. Bruggink over De Vegetarische Slager (NOS Journaal, 3 oktober 2017): “Je maakt misleidende teksten op je verpakkingen, je maakt reclame voor producten die niet bevatten wat erop staat.” De Vegetarische Slager kreeg van de NVWA een half jaar de tijd om de fout te herstellen.

De NVWA geeft nu op haar website aan dat ze het betreurt dat de berichtgeving over die waarschuwing mogelijk een verkeerde indruk heeft gewekt. Het onderzoek naar De Vegetarische Slager zou onderdeel zijn van het project ‘misleidende etiketten’, waarbij is gekeken of de informatie op etiketten van verschillende producten wel voldoet aan de etiketteringswetgeving. In dat onderzoek werd ook één klacht betreffende De Vegetarische Slager beoordeeld: de website zou een verkeerde indruk kunnen geven voor consumenten. De NVWA meldt dat De Vegetarische Slager haar website inmiddels heeft aangepast.

Vegetarische Slager Jaap Korteweg reageert opgelucht op het statement van de NVWA, zoals dat vandaag via Twitter werd meegedeeld: “Wij hadden al het gevoel dat de sommatie om onze productnamen aan te passen op een misverstand moest berusten. We doen er alles aan om verwarring te vermijden, omdat onze klanten geen enkele twijfel mogen hebben over de aard van onze producten.”

Zoals in Duitsland recent door de Deutsche Lebensmittelbuch-Kommission (DLMBK) is vastgesteld ten aanzien van aanduidingen als Schnitzel, Wurst en Frikadelle, zijn er geen wettelijke belemmeringen om dergelijke termen voor vegetarische producten te gebruiken. Ook demissionair minister Schippers had in antwoord op Kamervragen van de VVD-kamerleden Ziengs en Lodders al aangegeven geen enkele reden te zien voor een verbod.

De Vegetarische Slager is verheugd dat schnitzelgate 2.0 hiermee tot het verleden lijkt te behoren en dat de indruk dat de namen van haar vegetarische producten aanpassing zouden behoeven, hiermee weggenomen lijkt.


De strijdbijl tussen de Autoriteit en de Slager is begraven.
Dit artikel afdrukken