image Eindelijk weten het eens in cijfers! Hoeveel weiden in Nederland worden nog door koeien bevolkt?

We weten dankzij Wakker Dier (bravo overigens!). In 2005 waren dat er nog 14%. Inmiddels zijn dat er nog 12%. Dat betekent dus dat 1 op de zeven weides met koeien in één jaar tijd is verdwenen. Als we in dit absolute tempo doorgaan - geen denkbeeldige hypothese: koeien buiten kosten teveel - staan er over 6 jaar al geen koeien meer buiten. Weg mooi fietstochtje in het voorjaar.

Ben je twintig en wil je nog een kind dat is opgegroeid met 'koeien in de wei', dan moet je opschieten!

"Daar moeten we toch wat aan doen!" - je hoort het jezelf en je buurvrouw denken. En dat willen we ook nog: maar liefst driekwart van Nederland is tegen bioindustriële teelt.
Ik hoop dat we die wil vasthouden als we de consequenties ervan door krijgen en we het prijsverschil gaan merken!

Let wel: ik ben erg voor dierenwelzijn - buitengewoon zelfs. En omdat we in meerderheid toch maar wegkauwers in plaats van respectvolle genieters zijn, ben ik zelfs voor kunstvlees en het uitbannen van goedkoop echt vlees; daar ligt een enorme markt voor bedrijven als Unilever, Danone, Nestlé en Proctor & Gamble.
Ik ben echter bang dat dierenwelzijn nog een eind weg is: we moeten natuurlijk weer zo nodig 'echt vlees'.

En dus: binnen 6 jaar geen koeien meer in de wei. Behalve dan misschien in een 'Ruraal Park' maar daar moet je wel een eind voor in de auto
Dit artikel afdrukken