imageDe cijfers van het Vlaamse Ethisch Vegetarisch Alternatief - over het aantal dieren dat de Vlaming in zijn leven verorbert - beroerde afgelopen week ook hier even de gemoederen.

Wat mij betreft balde Dick vorig najaar reeds gevat de essentie van de discussie samen: "Voor eten is gedood. Altijd. Misschien is het goed kinderen dat duidelijk te maken. Het moet ze er vooral niet van weerhouden vlees te eten, maar ze een iets inhoudelijker en respectvoller relatie tot eten bijbrengen."

Want (vergeef me dat ik even de nieuwsbron kwijt ben) slechts één procent van de Vlaamse gezinnen eet 100% vegetarisch. En slechts 10% van de gezinnen bouwt bewust vleesloze dagen in binnen het wekelijkse menu. De consumptie van vlees zal verdubbelen tussen nu en 2050. Het zijn zondermeer deze cijfers waarmee we verder moeten.

De realiteit gebiedt ons te aanvaarden dat de mens een carnivoor is. Tuk op dierlijke eiwitten e.a. Cijfers en wetenschappelijke noodkreten verhelpen daar niks aan. De wetenschap 'dat H2O voor water staat', brengt me bijvoorbeeld ook maar weinig vreugde wanneer het regent en ik geen paraplu bij de hand heb.

"Een zinvollere en betere voedingseconomie. En daar lol in krijgen en eer in stellen. Het bestaat niet, maar zou erg zinvol zijn," liet Dick over Foodlog.nl noteren door de Nieuwe Reporter. En verder stelt hij er: "onze beschaving is zo ver én heeft de technologie om het uit te voeren. Lef hebben is het belangrijkste."

Hebben wij hier het lef de handschoen op te nemen? Het ideaal van 'foodlog.nl als platform waar het onmogelijke kan' waar te maken? De verschillende partijen die elkaar nooit spreken effectief met elkaar te laten praten; En alzo samen een zinvollere en ethischere vlees- en zuiveleconomie op de kaart te zetten? Wordt het geen tijd voor een electronische conferentie met boeren, industriëlen, distributie, beleidsmakers, consumenten en andere doordromers? Foodlog heeft vandaag het platform én de technologie, toch!?
Dit artikel afdrukken