Dat zeggen Britse onderzoekers naar aanleiding van een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Food.

Als we zelf de voervis eten, zouden we slechts een derde nodig hebben van de hoeveelheid vissen die kwekerijen nu voeren aan hun kweekzalm
'Voervissen' zoals horsmakreel, blauwe wijting, ansjovis, sardinella en haring zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals calcium, B12 en omega-3. Ze gaan grotendeels onze mond voorbij wanneer zalmkwekerijen ze gebruiken. Voor 1 kilo kweekzalm is tegenwoordig tussen de 1 tot 3 kilo (wilde) vis nodig, afhankelijk van de kwekerij. Daarbij gaat een deel van de voedingsstoffen verloren.

Uit het onderzoek met gegevens van Noorse zalmkwekerijen blijkt dat 6 van de 9 onderzochte nutriënten hogere opbrengsten hadden in wilde vis als direct mensenvoer. Als we zelf de voervis eten, zouden we slechts een derde nodig hebben van de hoeveelheid vissen die kwekerijen nu voeren aan hun kweekzalm. Dat betekent een efficiëntere voedingsstoffenbenutting uit zee. Het kan de vraag naar mariene bronnen beperken - de wild gevangen voervissen worden bedreigd - en/of helpen om de wereldwijde voedingsstoffentekorten aan te pakken.

"Een paar kleine veranderingen in ons eetpatroon met betrekking tot het soort vis dat we eten, kan bijdragen aan het verbeteren van tekortkomingen van sommige van deze essentiële nutriënten en de gezondheid van zowel onze bevolking als onze planeet verbeteren", aldus David Willer van de University of Cambridge.

De vraag is natuurlijk of consumenten net zo graag horsmakreel, ansjovis en haring eten als zalm.
Dit artikel afdrukken