Het zijn de woorden van de Vlaamse neonatologe dr. Linde Goossens (UZ Gent) vanmorgen in De Morgen. Ze sprak zich tegen de krant uit in reactie op een baanbrekend Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in Social Science & Medicine.

Bias
Het nieuwe onderzoek maakt de gedachte aannemelijk dat bestaand onderzoek een zogenaamde bias in stand houdt. Aangezien hoogopgeleide en vaak rijkere vrouwen een voorkeur voor borst- boven flesvoeding hebben, moet met deze belangrijke factor rekening worden gehouden. Aangezien bestaand onderzoek dat niet doet, moet geconstateerd worden dat de nutritionele voordelen die nu allemaal aan de borst worden toegeschreven met een korreltje zout moeten worden genomen.De voordelen van de borst zitten ook in een bevoordeelde gezinssituatie.

Fles maakt niet dommer of dikker
Goossens zegt: Het is mij al langer duidelijk dat de effecten van borstvoeding overdreven worden. Niet dat het slecht is: op korte termijn lopen baby'tjes die de borst krijgen minder infecties op. Maar dat is geen reden om moeders die om allerlei redenen de borst niet geven met een schuldgevoel op te zadelen. Er zijn talloze verenigingen die borstvoeding promoten. Dat wekt de indruk dat het verschil met flesjes echt wel zeer groot is. Maar dat klopt dus niet.

"Deze zeer degelijke studie toont aan dat de langetermijneffecten die altijd opgesomd worden, verwaarloosbaar zijn. Kinderen worden niet intelligenter of minder obees als ze de borst krijgen. Het is goed om kersverse moeders te wijzen op de verlaagde kans op infecties in het begin, maar het is nefast om vrouwen te pushen. Zeker nu die gevreesde effecten niet bewezen zijn.


Fotocredits: l'appagamento, uitsnede, Matteo Bagnoli
Dit artikel afdrukken