Nieuw Amerikaans onderzoek lijkt er op te wijzen dat babies die lang borstvoeding krijgen al jong cariës ontwikkelen. Van de babies die borstvoeding kregen tussen de 6 en 24 maanden had 40% in de onderzochte populatie al cariës. Dronken ze nog als ze ouder dan 2 jaar waren, dan steeg de score tot 48%.

De onderzoekers stellen dat hun onderzoek niet suggereert dat borstvoeding cariës veroorzaakt. Wel theoretiseren ze dat moedermelk in combinatie met de geraffineerde suikers in de meeste moderne voedingsmiddelen tot meer tandbederf leiden bij babies die lang borstvoeding krijgen. Het lijkt erop dat als een baby een tepel (of speen) in de mond heeft, er een soort verzegeling ontstaat waarbij de babytandjes afgesloten zijn van het speeksel in de mondholte. Daardoor kan het speeksel ook geen bacteriën afbreken. Dat doet de kans op tandbederf stijgen.

Voor het onderzoek verzamelden de onderzoekers gegevens over het voedingspatroon van de babies op de leeftijd van 6, 12 en 38 maanden. De ouders gaven aan wat zij hun babies te eten gaven op basis van 29 specifieke voedingscategorieën, waaronder 'fruit, groenten, orgaanvlees, snoep, chips, chocolade melk, koekjes, honing, frisdrank of zoete koek'. Dat meldt Reuters.
Dit artikel afdrukken