Het Voedingscentrum waarschuwt op zijn website tegen het Pioppi-dieet van de Britse cardioloog en activist voor gezond eten Aseem Malhotra. Diens recent verschenen dieetboek staat in de Nederlandse vertaling al weken bovenaan de Hollandse bestsellerlijst en verkocht inmiddels ruim 50.000 exemplaren.

Malhotra's opvattingen over gezonde voeding botsten met de adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum legt de nadruk op twee belangrijke afwijkingen van de wetenschappelijke consensus. Ook - in de ogen van de gangbare wetenschap - gezonde koolhydraten wijst Malhotra nogal radicaal af en hij promoot verzadigde vetten, waaronder zelfs de door de gangbare wetenschap als erg ongezond beschouwde kokosolie. Dat heeft tot gevolg dat hij een dieet voorstaat dat de dagelijkse energie voornamelijk uit eiwitten en vetten laat komen, geheel conform de principes van het tegendraadse Low Carb High Fat dieet.Direct na de tweet waarmee het Voedingscentrum gisteren duidelijk maakte dat het Pioppi-dieet van Malhotra volgens de wetenschappelijke consensus niet in de haak is, maakten vele media er nieuws van. De NRC vond het nieuws opvallend omdat in overgewicht en diabetes gespecialiseerde artsen juist wel fan blijken. Bij Twan Huis in RTL Late Night en op de nieuwszender BNR legde voorlichter Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum uit waarom het Voedingscentrum met een opinie over het dieet kwam: omdat het zo in de belangstelling staat, vroegen leden van het publiek het Voedingscentrum om een mening. Die kon het niet weigeren.

De scheidsrechter is dood
Begin deze week schreef Huib Stam een opinie over Malhotra's dieet dat hij wegzette als een 'popi rommeltje'. Niettemin kon hij er ook waardering voor hebben ondanks de niet kloppende wetenschap erachter. De winst zit 'm voornamelijk in het feit dat mensen meer groente en heel veel minder dikmakende bewerkte producten gaan eten. Dat is pure pragmatische winst.

Prominente leefstijl-artsen als professor Hanno Pijl (Leids Universitair Medisch Centrum) en huisarts Tamara de Weijer vinden het oordeel van het Voedingscentrum over Malhotra's Pioppi-dieet onterecht. "Het Voedingscentrum is te negatief”, zegt Pijl bijvoorbeeld. "Hun adviezen zijn voor gezonde mensen. Voor mensen met overgewicht, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten gelden andere richtlijnen. Bij diabetes type 2 is koolhydraatbeperking al onderdeel van de behandeling.”

Waar heeft dit jongste mediastormpje over wat gezonde voeding is, inmiddels toe geleid? Ik schrijf het bewust in de voltooide tijdsvorm.

Voortaan beslis jij wie gelijk heeft
Het Pioppi-dieet en inspireert mensen om beter te gaan eten. De onderbouwde adviezen van het Voedingscentrum krijgen dat niet voor elkaar.

Malhotra is een echte dokter in een Londens hospitaal. Tamara de Weijer is een echte huisarts die zich volledig heeft gestort op het inspireren van mensen tot een betere eet- en leefstijl. Hanno Pijl is een gerespecteerd internist en diabeteskenner die als academicus en echt praktiserend arts werkt; Pijl is in ons land een van de belangrijkste promotoren van de nieuwe leefstijlgeneeskunde.

De nieuwe, maar echte dokters - mannen en vrouwen dus, die hoogstverantwoordelijke beslissingen nemen over het leven en de dood van individuele patiënten - geven het Voedingscentrum een onvoldoende op het gebied van voedingskundig advies aan de bevolking. De ene groep autoriteiten verklaart dat de andere buitenspel staat. Sinds de Pioppi-affaire is de scheidsrechter dood en is wat nog restte aan voor iedereen acceptabele autoriteit op het gebied van gezonde voeding verdwenen. Dat betekent dat jij zelf mag - nee, moet - weten wie je vindt dat gelijk heeft.

Update, 4 november, 19:30 uur: Prof. em. Martijn Katan (chemicus en voedingsdeskundige, VU Amsterdam) is een groot fan van 'verzadigd vet is en blijft een slecht idee' en twit zojuist 'The Rape of Pioppi' omdat Malhotra juist de plaats promoot waar Ancel Keys - de man die in Italië de 'vet is slecht'-gedachte ontwikkelde - na zijn pensioen 28 jaar woonde. Keys werd 101 jaar oud.


Dit artikel afdrukken