"Vion draait beter dan begroot". Dat zegt CEO Michiel Herkemij in een interview met Boerderij. De eerste tien maanden van dit jaar heeft Vion 'boven de begroting' gepresteerd. Hoewel het vleesconcern bij de banken nog in bijzonder beheer zit, zijn diezelfde banken positief gestemd over de plannen die de organisatie heeft ingezet teneinde weer gezond te worden.

Herkemij, voorheen bestuurder van Douwe Egberts en sinds 15 januari van dit jaar roerganger bij Vion, doet zijn uitspraken in een interview met Boerderij Ambitie.

Openheid en transparantie
Hij is voornemens vanaf volgend jaar openheid over de gang van zaken te geven door ieder kwartaal met financiële cijfers te komen, ook al is Vion dat als niet-beursgenoteerd bedrijf niet verplicht. Ook wil hij openheid geven over aantallen slachtingen en recalls.
Op dit moment is een groot deel van de geplande € 100 miljoen aan besparingen nog niet gerealiseerd. Daarover zegt Herkemij dat 'Vion eerst het huis op orde moet krijgen maar daarna ook meer 'downstream' in de verwerking moet investeren'. Bij verwerkt vlees is een hogere marge te behalen dan bij vers.

Teveel op Europa gericht
Herkemij zegt ook dat Vion de blik teveel op Europa gericht heeft. Die zou moeten verschuiven naar Azië, waar meer groeimogelijkheden zijn. Maar wel vanuit een Nederlandse basis: 'het belang van de Nederlandse landbouw staat voorop bij het kiezen van strategische opties', schrijft Boerderij. Omdat er geruchten zijn dat Vion het niet zelfstandig redt en in zijn geheel of in onderdelen verkocht zal worden, zegt Herkemij: "Wat er ook gebeurt, ik geloof in een Vion met een hoofdkantoor waar een Nederlandse vlag wappert."

Fotocredits: Vion
Dit artikel afdrukken