"Vion draait beter dan begroot". Dat zegt CEO Michiel Herkemij in een interview met Boerderij. De eerste tien maanden van dit jaar heeft Vion 'boven de begroting' gepresteerd. Hoewel het vleesconcern bij de banken nog in bijzonder beheer zit, zijn diezelfde banken positief gestemd over de plannen die de organisatie heeft ingezet teneinde weer gezond te worden.
Herkemij, voorheen bestuurder van Douwe Egberts en sinds 15 januari van dit jaar roerganger bij Vion, doet zijn uitspraken in een interview met Boerderij Ambitie.
Openheid en transparantie
Hij is voornemens vanaf volgend jaar openheid over de gang van zaken te geven door ieder kwartaal met financiële cijfers te komen, ook al is Vion dat als niet-beursgenoteerd bedrijf niet verplicht. Ook wil hij openheid geven over aantallen slachtingen en recalls.
Op dit moment is een groot deel van de geplande € 100 miljoen aan besparingen nog niet gerealiseerd. Daarover zegt Herkemij dat 'Vion eerst het huis op orde moet krijgen maar daarna ook meer 'downstream' in de verwerking moet investeren'. Bij verwerkt vlees is een hogere marge te behalen dan bij vers.
Teveel op Europa gericht
Herkemij zegt ook dat Vion de blik teveel op Europa gericht heeft. Die zou moeten verschuiven naar Azië, waar meer groeimogelijkheden zijn. Maar wel vanuit een Nederlandse basis: 'het belang van de Nederlandse landbouw staat voorop bij het kiezen van strategische opties', schrijft Boerderij. Omdat er geruchten zijn dat Vion het niet zelfstandig redt en in zijn geheel of in onderdelen verkocht zal worden, zegt Herkemij: "Wat er ook gebeurt, ik geloof in een Vion met een hoofdkantoor waar een Nederlandse vlag wappert."
Fotocredits: Vion
Dit artikel afdrukken
Herkemij, voorheen bestuurder van Douwe Egberts en sinds 15 januari van dit jaar roerganger bij Vion, doet zijn uitspraken in een interview met Boerderij Ambitie.
Openheid en transparantie
Hij is voornemens vanaf volgend jaar openheid over de gang van zaken te geven door ieder kwartaal met financiële cijfers te komen, ook al is Vion dat als niet-beursgenoteerd bedrijf niet verplicht. Ook wil hij openheid geven over aantallen slachtingen en recalls.
Op dit moment is een groot deel van de geplande € 100 miljoen aan besparingen nog niet gerealiseerd. Daarover zegt Herkemij dat 'Vion eerst het huis op orde moet krijgen maar daarna ook meer 'downstream' in de verwerking moet investeren'. Bij verwerkt vlees is een hogere marge te behalen dan bij vers.
Teveel op Europa gericht
Herkemij zegt ook dat Vion de blik teveel op Europa gericht heeft. Die zou moeten verschuiven naar Azië, waar meer groeimogelijkheden zijn. Maar wel vanuit een Nederlandse basis: 'het belang van de Nederlandse landbouw staat voorop bij het kiezen van strategische opties', schrijft Boerderij. Omdat er geruchten zijn dat Vion het niet zelfstandig redt en in zijn geheel of in onderdelen verkocht zal worden, zegt Herkemij: "Wat er ook gebeurt, ik geloof in een Vion met een hoofdkantoor waar een Nederlandse vlag wappert."
Fotocredits: Vion
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, Ja dat kun je wel zeggen. Ik heb in het tijdschrift Meat en Meal al in april 2007 een interview aangegeven , dat ik erg septisch was over de overnamen in Duitsland. Toen was er nog geen sprake van Engeland , dit samen was een gekke werk. Hoe kun je nu zo omvangrijk saneren. Dit is bovendien niet te bemannen en te betalen. Maar ik hoop echt dat ze ergens een weg vinden voor de problemen.
Lex, daarmee zeg je met zoveel woorden: wat hij ook wil of doet, Herkemij kan het verschil niet maken omdat het hele DNA scheef zit. Dat is een ernstige conclusie, want ik dicht je toe, dat je weet waar je het over hebt.
Dick, Ik ben van mening dat de kans van slagen aanzienlijk vergroot wordt, omdat de grootste problemen in Duitsland liggen op dit moment. Maar of daar liefhebbers voor zijn betwijfel ik. Vion heeft het geld niet meer om echt te reorganiseren (wat inhoud , dat ze de hele Duitse vleesbranche moeten reorganiseren.) Dit lukt ze nooit.
Daarbij moet de koper ook nog de gunning hebben voor de grondstoffen, anders loopt deze vervolgens in zijn eigen mes. Het verhaal wat hij boven scherts , hoor ik al 15 jaar van hun. Maar het probleem is dat ze daar de mensen niet voor hebben en altijd achter de feiten aanlopen. Daarbij ook nog eens zo onkundig zijn dat ze niet weten wat ze ermee aan moeten als er goede voorstellen worden neergelegd. Ze hebben in die 15 jaar alles onderzocht en op papier gezet wat er maar te onderzoeken was en wat hebben ze ermee gedaan NIETS alles is vervolgens in laden gestopt of nog erger verdween. JAMMER KANSEN GEMIST.
NEE het is eigenlijk SCHANDALIG.
Lex, redden ze het als ze Duitsland kunnen verkopen?
Vraag is natuurlijk: wie wil dat hebben?
Het is te omvangrijk en moet teveel in detail treden om dit goed voor het voetlicht te brengen. Zonder mensen te beschadigen of anderzijds voor de voeten te lopen, die nu proberen om er nog wat van te maken. Ik zal een wat kern begrippen benoemen. Efficiëntie in fabrieken is nog steeds niet optimaal, Logistiek niet op orde Buitenlandkantoren zijn log en inefficiënt (halen de krenten uit de pap)Te weinig aanvoer voor optimale bezetting van alle fabrieken. (of wel nog steeds teveel fabrieken).De Duitse reorganisatie is niet te betalen. Hadden bij de overname toender tijd direct sluitingen moeten afdwingen. Teveel cultuur verschil in Noord en Zuid, waardoor samenwerking ver te zoeken is. Veel teveel verouderde fabrieken. Marketing niet op orde.enz.. Hier wil ik het bij laten.