Wat vindt de wolf zelf van 5 jaar aanwezigheid in Nederland? Met die schijnbaar onbeantwoordbare vraag start de NRC een verhaal over het wolvendispuut en de meningen van mensen over het edele toproofdier in het dichtbevolkte Nederland.

Cultuurstrijd
Tijdens een internationale wolvenconferentie in Zweden, bijgewoond door wereldwijde experts, luidde de stelling dat het beheer van wolven eigenlijk neerkomt op mensenbeheer. De discussie over wolven wordt gevormd door culturele waarden en overtuigingen. De Britse wetenschapper John Linnell is gespecialiseerd in wolf-mens-interacties. Volgens hem is de wolf een ideaal doelwit in de cultuurstrijd die overal ter wereld gaande is tussen natuurminnende kosmopolieten enerzijds en nationalisten die ‘het vreemde’ willen weren anderzijds.

Een wolf bestrijden belooft burgers als het ware de 'grip' die ze bij andere thema's zeggen te missen
De wolf staat symbool voor tal van taaie problematieken, maar tegen de wolf is in de ogen van een populist simpel op te treden: verjagen dat beest. Een wolf bestrijden belooft burgers als het ware de 'grip' die ze bij andere thema's zeggen te missen, aldus de NRC.

Vanuit die invalshoek is de winst van de wolf-sceptische BBB bij de Provinciale verkiezingen - de partij werd overal de grootste, ook in provincies waar nog geen wolf te zien was - verklaarbaar. Net als binnen Europa, waar de Europese Commissie juist deze week een voorstel indiende om de status van het dier te veranderen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’.

Toch heeft de wolf in ons dichtbebouwde en intensief door menselijke activiteit gebruikte land vooral te vrezen van het verkeer, een heel andere vijand dan mensen en hun houding.

Sinds de terugkeer van de wolf vonden al een kleine 20 wolven de dood in het verkeer. Op een zo kleine populatie mag dat aantal heel fors heten.

In december werden 4 wolven doodgereden, 2 door een trein en 2 op de weg. Dat in de winter meer wolven worden doodgereden hangt volgens experts samen met het feit dat jonge wolven dan op zoek gaan naar een eigen territorium, meer ruimte nodig hebben om genoeg voedsel te vinden en gewoon met méér zijn.

Het dier trekt ook eigen conclusies
De kern van de discussie over de wolf in Nederland en daarbuiten lijkt voor pro-wolf experts een kwestie van waarden, culturele percepties en de wil om samen te leven met het slimme en vindingrijke roofdier. Wat hen betreft wordt de keuze voor of tegen de wolf in Nederland uiteindelijk bepaald door de vraag wat Nederlanders waardevol vinden, welke rol ze aan de natuur in de samenleving toekennen en wiens stem uiteindelijk de doorslag geeft

Nederlandse wolvenexperts signaleren inmiddels de eerste meldingen van wolven die terug naar Duitsland zijn getrokken, aldus de NRC. Uit zijn gedrag valt kennelijk ook af te leiden dat de wolf zijn eigen conclusies trekt. Wat wij er verder allemaal willen of van mogen vinden, het dier vindt het na vijf jaar mogelijk een beetje te druk in de tuinstad Nederland om er talrijk te kunnen wonen.
Dit artikel afdrukken