Foto's en video's stapelen zich op. De wolf is echt terug in Nederland. We weten alleen nog niet of dit dier van schaap houdt.

Tegenstrijdige belangen
Daar beginnen de problemen. Want waar natuurbeschermers de wolf van harte verwelkomen, vraagt Groningen zich af of de wolf niet 'verplaatst' moet worden. Wolftoerisme wordt afgeraden. Onderwijl komt de stroom 'wat te doen als je een wolf tegenkomt' adviezen op gang.

Boeren maken zich meteen zorgen. De eerste melding van een doodgebeten schaap kwam afgelopen zaterdag al binnen. Nederland heeft zich daar op voorbereid. Conform het 'Wolvenplan' is het dode schaap zondag al in Wageningen bij Alterra onderzocht is. DNA-onderzoek van speekselresten moet uitwijzen of het schaap ten prooi is gevallen aan de wolf of het slachtoffer is geworden van een hond.

'Hij is gewoon nog heel naïef'
De resultaten van het onderzoek worden op zijn vroegst eind van deze week verwacht. Vervolgonderzoek zal dan moeten uitwijzen uit welke roedel het dier afkomstig is. Naar verwachting is dat de wolvenpopulatie net over de grens in Duitsland.

Een typische jonge wolf
Leo Linnartz van Wolven in Nederland licht op RTLNieuws toe dat het waarschijnlijk om een jonge wolf gaat. "Zijn hele gedrag komt op mij over als een typische jonge wolf. Hij lijkt geen ervaring te hebben met mensen. Hij laat zich aan iedereen zien, steekt de straat over zonder te kijken. Hij is gewoon nog heel naïef. De meeste wolven zijn bang voor mensen; dat leren ze van hun ouders. Wolven die beschoten zijn geweest, geven aan hun jongen door dat ze moeten oppassen voor 'tweebenigen'. Deze wolf is absoluut niet schuw voor mensen, wat erop kan wijzen dat hij uit een gebied komt waar hij nooit veel mensen is tegengekomen", aldus Linnartz.

In Duitsland werd onlangs een nauwelijks schuwe wolf langs de weg gefilmd door een automobilist:



Wolvenplan 2.0
Nederland bereidt zich al een paar jaar voor op de mogelijke komst van de wolf. Toen in de zomer van 2013 een wolf gevonden werd bij Luttelgeest, was dat aanleiding voor het versneld opstellen van het Wolvenplan. Dat plan voorziet in een beschermde status voor de wolf in Nederland. Vandaar het sporenonderzoek van Alterra - alle betrokken partijen (en dat zijn er tientallen) willen weten of het dode schaap het werk is van de wolf of niet. Waar veel vragen over de wolf in Nederland nog onbeantwoord blijven, is over de beslissende rol van Alterra bij het sporenonderzoek 'wel overeenstemming met alle partijen', schrijft Resource Wageningen. Je moet ergens beginnen.

Fotocredits: wolf, Marieke IJsendoorn-Kuijpers
Dit artikel afdrukken