Mijn pake woonde aan de vaart en had een grote moestuin buiten het dorp. Met een plank over een diepe sloot kwam je in de moestuin. Voor mij als kleuter was dat best heel spannend. Ik mocht als kleuter namelijk gewoon zelf over die smalle plank lopen. Dit maakte zoveel indruk dat ik het nog steeds weet. Van de moestuin zelf herinner ik me weinig. Als ik het mijn vader vraag, stond er boerenkool, boontjes en sla. En zoals we weten is er niks verser dan groente die je uit de moestuin haalt en direct eet. Maar dat betekende volgens mijn vader ook dat er soms dagenlang sla werd gegeten. Tot het je neus uitkwam.

Van de moestuin kwamen ook aardappelen. We aten de hele winter aardappelen uit de tuin van mijn pake. Die werden bewaard in de schuur in onze nieuwbouwwijk. En met een beetje geluk waren ze tot en met mei goed eetbaar zonder veel spruiten. Maar vers is anders.

Vers doet denken aan gezond en onbewerkt
Bij vers denken we aan gezond. Door alle voedingsstoffen die verse groente bevat. Het klopt dat groente die direct wordt geoogst meer nuttige voedingsstoffen bevat dan groente enkele dagen na de oogst.

Mijn pake zou er wel wat van vinden. Hij had het nooit over vers
We associëren vers ook met onbewerkt. Zoals de onbewerkte groente in de supermarkt die voordat het op je bord belandt al drie weken onderweg is. En dat terwijl de groente in de diepvries vrijwel direct na de oogst even geblancheerd en daarna ingevroren wordt. En dus meer voedingsstoffen bevat dan de ‘verse’ sperzieboontjes uit Kenia.

Wanneer je echter lokaal je onbewerkte voedsel wilt verzamelen op je fiets bij de boerderijwinkel of gewoon in de supermarkt, moet je accepteren dat de aardappelen die je koopt in maart, geoogst zijn het jaar daarvoor. Net als die knapperige Elstar die ondanks de goede opslag onder optimale condities toch net wat minder lekker is in het voorjaar. Dat je in de winter kool eet in deze regionen, komt omdat je kolen lang kunt bewaren. Het betekent ook dat je dan weet dat vers een betrekkelijk begrip is en dat verse tomaten en sla in januari uit een kas of Spanje en Marokko komen.

Mijn pake zou er wel wat van vinden. Hij had het nooit over vers. Hij zou het gebruik van het woord vers vooral iets vinden voor verwende mensen uit de stad die geen flauw benul hebben hoe de groente op hun bord belandt.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.

Dit artikel afdrukken