Van de moestuin kwamen ook aardappelen. We aten de hele winter aardappelen uit de tuin van mijn pake. Die werden bewaard in de schuur in onze nieuwbouwwijk. En met een beetje geluk waren ze tot en met mei goed eetbaar zonder veel spruiten. Maar vers is anders.
Vers doet denken aan gezond en onbewerkt
Bij vers denken we aan gezond. Door alle voedingsstoffen die verse groente bevat. Het klopt dat groente die direct wordt geoogst meer nuttige voedingsstoffen bevat dan groente enkele dagen na de oogst.
Mijn pake zou er wel wat van vinden. Hij had het nooit over versWe associëren vers ook met onbewerkt. Zoals de onbewerkte groente in de supermarkt die voordat het op je bord belandt al drie weken onderweg is. En dat terwijl de groente in de diepvries vrijwel direct na de oogst even geblancheerd en daarna ingevroren wordt. En dus meer voedingsstoffen bevat dan de ‘verse’ sperzieboontjes uit Kenia.
Wanneer je echter lokaal je onbewerkte voedsel wilt verzamelen op je fiets bij de boerderijwinkel of gewoon in de supermarkt, moet je accepteren dat de aardappelen die je koopt in maart, geoogst zijn het jaar daarvoor. Net als die knapperige Elstar die ondanks de goede opslag onder optimale condities toch net wat minder lekker is in het voorjaar. Dat je in de winter kool eet in deze regionen, komt omdat je kolen lang kunt bewaren. Het betekent ook dat je dan weet dat vers een betrekkelijk begrip is en dat verse tomaten en sla in januari uit een kas of Spanje en Marokko komen.
Mijn pake zou er wel wat van vinden. Hij had het nooit over vers. Hij zou het gebruik van het woord vers vooral iets vinden voor verwende mensen uit de stad die geen flauw benul hebben hoe de groente op hun bord belandt.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor mij is vers vooral onbewerkt. liever zelf gewelde en gekookte bruine bonen dan uit blik. liever zelfgemaakte pesto dan uit een potje. Geen voorgesneden groente. Misschien dat het daarom vroeger niet zo'n item was omdat er toen weinig voorbewerkt voedsel was.
'mensen uit de stad die geen flauw benul hebben hoe de groente op hun bord belandt'? (die term 'verwend' laat ik aan jou... als patatje Oorlog, Mac en de pizza overheersen).
Hoe kan het ook anders als de jeugd daar geen of nauwelijks voedingseducatie krijgt?
Praktisch vooral en daarbij theoretisch? Volgens een duidelijke strategie ipv alleen maar woorden? (en dat is geen gratis boterham bij de schoollunch, die nu opgang maakt)
De eerste - of tweede - menselijke levensbehoefte niet als betrokken vak! Wel wiskunde al invoeren op de basisschool... Maar een brein (en lichaam) heeft goede voeding levenslang hard nodig. En dat hoeft lang niet altijd 'vers' te zijn.
Jan Peter van Doorn : behóórlijk opgerekt. Waarbij ook de vraag is of 'vers' altijd beter is (zoals een onrijpe pruim vergeleken met een supergezonde gedroogde).
Overigens vind ik jonge kapucijners uit de pot 'vers van het land' beduidend lekkerder dan de 'gewone' gewelde ;). Die ik graag gebruik... met o.a. 'verse' ui erbij ;) (en waar: 'Nieuwe Oogst' geeft altijd een speciale ervaring... zeker als je op rassen en herkomst let).
(ps die ei smaak (en kleur) ook afhankelijk van de voeding.... vrij zoeken.... tot 2 dagen is een vers ei in principe een gróót verschil... al is het alleen al de rulheid.. die kan je alleen maar sporadisch kopen)
Vers is gewoon vers. Verse eieren. In veel gevallen lekkerder (soms echt, soms alleen tussen de oren). Mijn grootmoeder had het niet breed, maar vond verse melk een traktatie. Haar zes kinderen kregen meestal gesteriliseerde melk, je weet wel met zo'n kroonkurk. Vers was gewoon duurder. Voor rijke mensen, of voor heel af en toe. Vers staat tegenover oud, minder. Voor arme mensen. Die waren er een hele tijd niet, maar dat schijnt te veranderen.
Het enige dat je kan zeggen is dat 'vers' meer is opgerekt (marketing, toegevoegde emotie, meer marge). Vers getapt (bier uit een vat), vers van het land (doperwten uit een pot).
Wekken van groenten en fruit was ook heel gebruikelijk. Dan doen de fabrieken nu vaak niet beter, of juist slechter met overgare sperziebonen en rode kool uit pot/ blik.. (als ik bonen met kruiden beetgaar kook houd ik altijd genoeg over om 1-2 potten kokend af te vullen - zonder verder wekken vele maanden houdbaar in de koelkast... vers gemaakt).
Wintergroenten veel prominenter aanwezig toen. Sommige speciale verse wintergroenten spelen maar een kleine rol.
'Vers' is niet altijd beter. Zeker niet als het (vaak onrijp) over lange afstand aangevoerd wordt.
Maar hoger bewerkt door de industrie meestal niet best, zoals al vaak besproken hier. En aardappelpuree uit n pakje beter dan wat oudere aardappelen? (mensen die zeuren hierover: koken jullie die in schil?... weet je hoeveel waarde (ook smaak) verloren gaat als je dat niet doet?)
En wat is het verschil tussen onrijp fruit ('verser' dus) uit Verweggistan en oudere vers gehouden Elstar? Die laatste smaakt me beter.
Wat is 'vers' überhaupt? Zwarte natuurlijk gefermenteerde olijven zijn ook niet vers. Toch superfood.
En wat is wel ok om 'vers' te importeren en waar vraagtekens bij te zetten?
Voedsel (bloemen) uit Afrika per vliegtuig terwijl daar vlakbij honger heerst agv klimaatverandering?...