Er zijn maar weinig woorden in het omvangrijke voedselglossarium met een positieve connotatie die vergelijkbaar zijn met die van ‘vers’. Welk product we ook van plan zijn te gaan eten, het algemene gevoel is dat een onvermijdelijk proces van achteruitgang op gang komt op zodra iets geoogst is. Denk aan afbraak van nutriënten, verlies van lekkere smaak en het ontstaan van afwijkende smaak, om nog maar te zwijgen over het groeien van allerlei nare (ziekte)kiemen!

Mythen over vers
Levensmiddelentechnologen weten dat er allerlei mythen verbonden zijn aan de veronderstelde kwaliteit van ‘vers geoogst’, ‘vers gebakken’, ‘vers bereid’, ‘vers gevangen vis’, uiteraard in ‘vers’ water! Het zou verstandig zijn om in ieder geval voor jezelf onderscheid te maken en producten niet te overschatten zodat je er te veel voor gaat betalen. Want helaas, producten worden nu eenmaal als ‘vers’ in de markt gezet om meerwaarde te suggereren.

Het mag provocerend klinken, maar een twee jaar oud blik bonen is een uitstekende keuze als je het bekijkt vanuit een nutritioneel, sensorisch en zelfs milieukundig standpunt
Door deskundige opslag en bewaring is de industrie uitstekend in staat om de kwaliteitsparameters van verse producten in stand te houden. Veel van het fruit en de groenten die je in supermarkten vindt, doen niet onder voor ‘vers’ geoogste. Hetzelfde gaat op voor de nodige bewerkte producten zoals melk, olijfolie, noten, kaas en vlees. Ze hebben een met verse producten vergelijkbare smaak, textuur en kleur en zijn, objectief bekeken, kwalitatief zelfs beter dan de corresponderende verse producten, bijvoorbeeld omdat ze veiliger zijn.

Goed vers vaak door mens gemaakt
Uiteraard zijn er situaties waarin het adagium vers=goed opgaat; interessant genoeg zijn dit meestal producten die door de mens zijn gecreëerd, zoals brood en andere gebakken producten. Daarnaast zijn er ook plenty voorbeelden van gerijpte producten die door bewaring kwalitatief beter worden. Denk aan wijn, kaas en ham, om er eens een paar te noemen.

We kunnen ons voorstellen dat, als je zelf je groenten teelt in een moestuin, je dit hoofdschuddend leest. Je was net zó enthousiast over de knapperigheid van je sla! Het spijt ons je te moeten vertellen dat je een beetje bevooroordeeld bent door het plezier van het tuinieren. Mensen om je heen vinden het supermarktproduct meestal beter dan het jouwe.... maar ze zijn gewoon te aardig om je dat te zeggen!

Vers geplukt heeft weinig voordelen
Het plukken van fruit direct van de boom (ervan uitgaande dat je zo gelukkig bent om precies op het juiste moment ter plekke te zijn) is een fantastische ervaring. Alleen zijn er, in de meeste gevallen, geen ‘versheidsvoordelen’. Citrusvruchten, appels, kiwi’s en bessen zijn net zo goed als vers geplukte, als ze maar op de juiste manier bewaard zijn!

Het belangrijkste wat we je willen vertellen is misschien wel dit: wees je er van bewust dat ‘vers’ gepaard gaat met gevolgen voor het milieu. Het transporteren van verse producten kost energie, terwijl de beperkte houdbaarheid voedselverspilling veroorzaakt. Het mag provocerend klinken, maar een twee jaar oud blik bonen is een uitstekende keuze als je het bekijkt vanuit een nutritioneel, sensorisch en zelfs milieukundig standpunt.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.

Dit artikel afdrukken