Consumenten, boeren en zelfs McDonald's worstelen met een tekort aan het basisingrediënt, dat wordt toegeschreven aan onregelmatig en extreem weer met overstromingen in de grote tomatenproducerende staten van het land. Ook een virus gooit roet in het eten. Dat veroorzaakt kleine oogsten en dus hoge prijzen.

India is de op een na grootste producent van tomaten ter wereld, en naast uien zijn tomaten 'absoluut essentieel' voor het dagelijks leven van Indiase consumenten. Het is een stapelvoedsel, zoals bij ons brood en aardappelen dat zijn.

Het is een stapelvoedsel, zoals bij ons brood en aardappelen dat zijn
Zo voelt het
Wat dat betekent? Stel je voor dat je in normale situaties al zo'n vier of vijf keer zoveel voor je dagelijks boodschappen betaalt als wij en het brood en avondmaaltijd dan ook nog eens drie tot vier keer zo duur worden. Zo voelt het ongeveer voor de gemiddelde Indiase burger.

De prijs van een tomaat steeg in de afgelopen weken met 300 of soms zelfs meer dan 400%. Reden voor fastfoodketen McDonald's om het gebruik van de tomaten te beperken. De meeste vestigingen in het noorden en oosten van India gebruiken zelfs helemaal geen tomaten meer voor hamburgers en wraps. Ook restaurants kijken naar alternatieven om de situatie het hoofd te bieden. Zelfs vaste contracten helpen niet, leveranciers weigeren tegen de afgesproken prijs te leveren.

Diefstal en plunderingen
Het maakt van de tomaat ook een populair diefstalproduct. Winkeliers, vervoerders en boeren maken melding van (grootschalige) diefstallen. Zo zag een groenteman 150 kilo van z'n product verdwijnen en worden tomatentransporten en boerderijen geplunderd.

In juli en augustus komen traditioneel de meeste tomaten op de markt. De hoop is dat de aankomende oogst de prijs laat kalmeren en India ruimte geeft om te zoeken naar betaalbare import. Een hackathon moet structurele ideeën opleveren voor de lange termijn. De overheid hoopt ermee tot betaalbare oplossingen te komen en tomatentelers op de thuismarkt een goed inkomen te laten behouden. Goedkopere import verpest immers hun prijzen.
Dit artikel afdrukken