De boodschap is hard. "Om de 1,5 graad te halen, zijn er zo ongeveer wonderen nodig, noteert het IPCC. Zo moet de werelduitstoot van broeikasgassen in 2030 al 45 procent lager zijn dan nu, en mag er rond 2050 zelfs helemaal geen netto uitstoot meer zijn. Daartoe moet, het IPCC noemt een paar dwarsstraten, een oppervlak zo groot als India worden volgeplant met biobrandstofgewassen en bos, moeten nagenoeg alle kolencentrales ter wereld dicht, en is er jaarlijks een goede 800 miljard euro nodig aan investeringen in duurzame energie," schrijft Maarten Keulemans in De Volkskrant.
De Belgische financiële krant De Tijd benoemt het totaal aan kosten dat de wereldeconomie jaarlijks moet maken om de grootschalige 'wereldwonderen' die nodig zijn, te realiseren. In zijn mailing schrijft de krant: "Als we de opwarming van het klimaat willen beperken tot anderhalve graad, zijn jaarlijks 2.400 miljard dollar investeringen nodig." In het artikel staat het als volgt: "De onderzoekers zeggen voorts dat 1.600 miljard tot 3.800 miljard dollar aan investeringen nodig zijn om energie milieuvriendelijker te maken. Ter vergelijking: voor het jaar 2016 worden de wereldwijde energie-investeringen op 1.700 miljard dollar geschat."
Volgens het IPCC is het technisch mogelijk om de opwarming af te remmen. Kernenergie, CO2-afvang, opslag en hergebruik, waterstof en biomassa bieden een scala aan opties om tot vergaande emissie-reducties te komen in alle sectoren. Dat impliceert "een grote opschaling van de investeringen in die opties," aldus het FD.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#18, kan zijn, maar werden vroeger 6 nieuwe velden ontdekt, tegen één waaruit gewonnen werd, nu wordt er, met nieuwere en krachtiger technologie, één nieuw veld ontdekt, tegen 6 waaruit gewonnen wordt, met sterk afgenomen EROI.
In de NRC van dit weekend een vernietigende kritiek op Nobelprijswinnaar William Nordhaus. In de economische modellen waarin hij de baten van klimaatverandering berekent, laat hij deze baten dalen met 6% voor elk jaar dat de effecten later optreden.
Dat riekt naar generatie-egoïsme. Waarom doet hij dat? Omdat hij van mening is dat we afwegingen tussen heden en toekomst alleen mogen afmeten aan vertoond gedrag op de kapitaalmarkt. "Consumentensoevereiniteit" noemen economen dat.
Hoewel van Yale, lijkt Nordhaus dus een aanhanger van de neoliberale Chicago school met een groen tintje. Mede op basis van zijn adviezen heeft G.W. Bush in 2001 besloten het klimaatakkoord van Kyoto niet uit te voeren.
Nordhaus pleit nu wel voor een mondiale CO2-heffing, maar die is zo laag dat de t-stijging naar verwachting niet beneden de 3 graden zal blijven.
Volgens Bloomberg zijn in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst meer dan 100 miljoen vaten olie per dag opgepompt, ondanks alle aandacht voor en investeringen in alternatieve energiebronnen.
Wat een boeven toch, die wetenschappers.
Gelukkig hebben we nog Jordi, die ze allemaal door heeft.
Jordi for president!
Wouter van der Weijden wetenschap zelfcorrigerend? als een voorspelling niet uitkomt dan verzetten ze gewoon de datum net als de mensen die al jaren roepen dat de wereld er aan gaat.