Is dit nu echt nodig? Onze ouders en grootouders hadden dat toch ook niet?

Aandacht voor voeding van ouderen wordt urgenter - in 2030 zal bijna een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder zijn. Op gebied van gezonde voeding voor ouderen is nog wel een slag te maken, verwacht Professor Lisette de Groot in een interview met Food Hospitality. Vitamine B12 is een specifiek knelpunt, omdat ouderen dat niet goed kunnen opnemen.

Professor Lisette de Groot bekleedt de leerstoel 'Voedingsfysiologie van het verouderingsproces met bijzondere aandacht voor de oudere mens' bij Wageningen Universiteit. Ze richt zich vooral op verouderingsprocessen zoals de achteruitgang in botgezondheid, cognitief vermogen, spierkracht en eetlust. Over de ontwikkeling van speciale voeding door de industrie houdt ze zich op de vlakte: "Wij doen geen contractresearch". Voor gezonde ouderen is er nog een slag te maken met de richtlijn gezonde voeding als vertrekpunt. Ze verwacht dat in de toekomst steeds meer vitamines aan maaltijden voor ouderen worden toegevoegd, omdat bekend is dat ze moeilijker door ouderen worden gevormd of opgenomen. "Zeker voor vitamine D, omdat daarvoor nu een verrijkingsadvies is opgesteld."Voor instellingen is vooral ondervoeding het probleem. De Groot vindt het belangrijk de oorzaak na te gaan, die kan sterk verschillen. Dementie en depressie zijn de belangrijkste oorzaken.

Het is voor de industrie moeilijk om met nieuwe producten te komen, omdat claims wetenschappelijk onderbouwd moeten worden. De Groot wil graag onderzoek gaan richten op interventies om te komen tot bewijskracht voor die interventies.

De Groot geeft aan dat wel in ouderen wordt geïnvesteerd. Er is aandacht bij de industrie, er zijn nationale initiatieven zoals Ti-GO, Europese onderzoeksprogramma's, een Nationaal programma ouderenzorg.

Er zijn een aantal organisaties en samenwerkingsverbanden die zich speciaal bezighouden met ouderenvoeding:

* Topinstituut Gezond en Succesvol Ouder Worden (Ti-GO), een samenwerking van kennisinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
* Silverfood Community, platform van bedrijven die werken aan voeding voor ouderen, opgezet door o.a. Syntens.
* Innovatiecentrum Gezonde Voeding (ICGV)
* Seneca-project, een Europees onderzoeksproject gericht op o.a. voeding en succesvolle veroudering.


Bron: Food Hospitality met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken