Aandacht voor voeding van ouderen wordt urgenter - in 2030 zal bijna een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder zijn. Op gebied van gezonde voeding voor ouderen is nog wel een slag te maken, verwacht Professor Lisette de Groot in een interview met Food Hospitality. Vitamine B12 is een specifiek knelpunt, omdat ouderen dat niet goed kunnen opnemen.
Professor Lisette de Groot bekleedt de leerstoel 'Voedingsfysiologie van het verouderingsproces met bijzondere aandacht voor de oudere mens' bij Wageningen Universiteit. Ze richt zich vooral op verouderingsprocessen zoals de achteruitgang in botgezondheid, cognitief vermogen, spierkracht en eetlust. Over de ontwikkeling van speciale voeding door de industrie houdt ze zich op de vlakte: "Wij doen geen contractresearch". Voor gezonde ouderen is er nog een slag te maken met de richtlijn gezonde voeding als vertrekpunt. Ze verwacht dat in de toekomst steeds meer vitamines aan maaltijden voor ouderen worden toegevoegd, omdat bekend is dat ze moeilijker door ouderen worden gevormd of opgenomen. "Zeker voor vitamine D, omdat daarvoor nu een verrijkingsadvies is opgesteld."
Het is voor de industrie moeilijk om met nieuwe producten te komen, omdat claims wetenschappelijk onderbouwd moeten worden. De Groot wil graag onderzoek gaan richten op interventies om te komen tot bewijskracht voor die interventies.
De Groot geeft aan dat wel in ouderen wordt geïnvesteerd. Er is aandacht bij de industrie, er zijn nationale initiatieven zoals Ti-GO, Europese onderzoeksprogramma's, een Nationaal programma ouderenzorg.
Er zijn een aantal organisaties en samenwerkingsverbanden die zich speciaal bezighouden met ouderenvoeding:
* Topinstituut Gezond en Succesvol Ouder Worden (Ti-GO), een samenwerking van kennisinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
* Silverfood Community, platform van bedrijven die werken aan voeding voor ouderen, opgezet door o.a. Syntens.
* Innovatiecentrum Gezonde Voeding (ICGV)
* Seneca-project, een Europees onderzoeksproject gericht op o.a. voeding en succesvolle veroudering.
Bron: Food Hospitality met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"We worden gemanipuleerd."
Ik vind extra vitamines in de duovla voor ouderen niet perse fout of manipulatief, wanneer die vitamines echt vaak tekort zijn. Allemaal 100 worden hoeft niet, maar wel gezonder een jaar of 80 is een goed streven van mensen die voor ouderen zorgen.
Wat is manipulatie: Speciale voeding voor ouderen? Of: geen speciale voeding voor ouderen? Of allebei?
@Wouter is dan het doel dat we allemaal 100 worden? Ik bedoel, als ik een nostalgisch gerecht wil dan maak ik dat wel. Heb ik geen hulp bij nodig. Natuurlijk begrijp ik de achterliggende reden ook, maar we laten ons dit allemaal zo maar gebeuren alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. dat is het niet. We worden gemanipuleerd.
Ailko, er zijn straks -nee nu al- zoveel bejaarden dat er flink geld aan te verdienen valt. Je zal ook veel gezondheidswinst kunnen boeken door slimme dingen te bedenken voor deze doelgroep. Je smaakvermogen verandert ook als je ouder wordt, dus daar zou je ook iets mee kunnen doen. Hubrecht Duijker (1942) heeft vermoedelijk niet meer het smaakvermogen van vroeger. Hij zal nu andere wijnen hoger waarderen. Goed dat Lisette de Groot daar allemaal onderzoek naar doet.
Er is ook al dierenvoer voor oudere honden en katten. Waarom niet voor mensen?
Je zou ook een nostalgie-component in kunnen bouwen. Een revival van de pizza Crossa bijvoorbeeld of klassieke afhaalchineesgerechten. Als ik bejaard ben, wil ik nog weleens moleculaire gerechtjes eten net als vroeger.. Misschien kun je ook rekening houden met een slechter gebit, dus bijvoorbeeld gerechten met heel fijn gehakt vlees en puree.
"Gezond en Succesvol Ouder Worden"
Dat wil jij toch ook?!!