image Ailko Faber hier zadelt zijn paard en springt in zijn wapenrok wanneer iemand iets lelijks over Sonja Bakker zegt. En met Ailko is er een heel leger aan mensen die baat zegt te hebben bij de methode van deze gewichtsconsulente. Mijn kritiek op het nieuwe boek "Gezond genieten met Sonja" (werktitel "Gezond genieten met familie en vrienden"), nog voor het uit was, leverde mij een flink aantal toegeworpen handschoenen op. Mijn hoofdpunt was dat ze te ver ging door nu ook feesteten "verantwoordelijk" te willen maken.

Vandaag het boek gekocht, ivm de objectiviteit. De soep wordt toch niet al te heet gegeten. In het kort: Gezond genieten met Sonja is een vrij traditioneel afvalboek en ze herhaalt niet haar eerdere bewering dat je levenslang aan het dieet vast zit. Ooit is er weer een tijd voor echte weelde. De truc bij de feestmaaltijden met gasten is dat de Bakkeraars zich de rest van de dag doodhongeren, om iets smakelijkers dan met water aangelengd pureepoeder te kunnen serveren. Het boekje is helder geschrevenen vrolijk vormgegeven. Er staan veel nuttige tips in hoe je beter op de pondjes kunt letten. Geef je badkamer vaker een grote beurt en je verbrandt 180 KCal. En een schoon huis zonder zeepkorsten en harige doucheputjes staat veel feestelijker. Voor wintersporters geeft het boek aan hoe lang je moet skieën om een wiener schnitzel of een halve liter bier te verdienen. En vergeet niet om evergreens en potjes halvajam mee te nemen met vakantie. Die zijn in het buitenland niet altijd goed verkrijgbaar. Ook staan in het boek de zwaardere gerechten opgesomd die je in een restaurant maar niet moet bestellen, wil je op gewicht blijven. Entrecote mag niet meer, vitello tonnato ook niet, net zo min als spare ribs en brood met boter. Kaasfondue tijdens de wintersport: verboten. Nog een tip: eet van een klein bord, behalve als je rauwkost eet. Neem dan een groot bord.

Opvallend is dat voor Sonja "verantwoord" alleen op de pondjes slaat. Rode-lijstvissen worden met bakken naar binnen geduwd. Ook opvallend voor een hedendaags kookboek is dat Sonja de recepten niet inleidt. Geen lulkoek a la Oliver: Dit gerecht vind ik echt fantastisch, en ik maak dat altijd wanneer mijn vrienden x en y op bezoek komen ...bla bla bla ... gekocht bij mijn vaste groenteadresje ... moet je echt eens proberen ... etcetera. In plaats daarvan zijn bemoedigende verhalen van afgevallen mensen opgenomen. Daarnaast zijn er allerlei eyeopeners over de bladzijden gestrooid, zoals dat je moet glimlachen tegen de caissière in de supermarkt en iedereen die je verder op straat tegenkomt. Positief denken helpt namelijk.

Dan de gerechten die Sonjabakkeraars moeten serveren aan vrienden wanneer ze langskomen met verjaardagen, Pasen, Kerst of op de thee. Zijn die een ramp? Als je bij de Fabers van deze wereld op kerstmaaltijd komt staat je het volgende te wachten:

taartje van courgette met avocado, tomaat en artisjokbodems
wijn: Syrah Rosé uit de Coteaux Libron

roerbakbroccoli met biefstuk van de haas
wijn: Crianza (Valdepenas)

Nederlands kaasplankje (Hollandse gatenkaas - Beemster light - kruidenkaas - Friese nagelkaas)
wijn: Chileense cabernet sauvignon


De lunch die deze uitspatting mogelijk maakt: 1 tosti met 30+-kaas, 1 glas optimel en 1 glas water. Kom dus niet op de lunch.

Net als Jamie is Sonja ook gevulde eieren aan het revivallen. In de categorie verjaardagshapjes, voor 8 personen:

8 eieren
4 el tomatenketchup
flinke scheut ketjap
peper en zout
peterselie

Kook de eieren hard en laat ze wat afkoelen. Pel ze en snijd ze doormidden. Prak het eigeel met ketchup en -jap tot een smeuïg geheel. Doe in spuitzak en spuit in elk half ei een toefje van het mengsel. Garneer met peterselie. Tip: ook lekker is om de vulling te vermengen met een zakje Duyvis pittige Indiase kerriesmaak. Circa 88 KCal.

Zoals Sonja zegt: "Sfeer is belangrijker dan luxe."
Dit artikel afdrukken