Wat op het aanrecht staat, voorspelt het gewicht van vooral vrouwen. Dat is de uitkomst van een studie die werd uitgevoerd door Cornell University. Wanneer er vers fruit op het aanrecht staat heeft de bewoonster vaak een gemiddelde BMI. Mensen die frisdrank en ontbijtgranen in het zicht hebben staan, zijn 9,4 tot 14,4 kilo zwaarder.

Wij zeggen altijd: als je slank wil zijn, doe dan wat slanke mensen doen
Onderzoek
In het eerste deel van het onderzoek vulden 481 vrouwen een vragenlijst in over voeding en de apparaten die ze op het aanrecht hadden staan. Ook rapporteerden ze hun lengte en gewicht om hun BMI te kunnen berekenen. In het tweede deel van het onderzoek maakten de onderzoekers foto’s van 210 keukens, waarbij het ging om alles wat in het zicht stond. Wat in de keukenkastjes stond, bleek niet van belang. Uit analyse van de onderzoeksdata blijkt dat er een verband bestaat tussen de aanwezigheid van een fruitschaal en een gezonde BMI bij met name vrouwen.
Ook hebben vrouwen met een gezonde BMI vaker een specifieke plek om snacks op te bergen en kopen ze minder grote verpakkingen.

Orrzaak en gevolg onduidelijk
Onderzoeker Brian Wansink zegt: “Je eet wat je ziet. Als je iedere keer een handje ontbijtgranen pakt als je langs loopt, maakt dat je niet slanker”. Wanneer ongezonde voedingsmiddelen in een kastje of la staan, grijp je ze minder snel op het moment dat je trek krijgt. Wansink: “Wij zeggen altijd: 'als je slank wil zijn, doe dan wat slanke mensen doen’. Ook al toont dit onderzoek niet aan wat oorzaak en gevolg is, het kan nooit kwaad om de fruitschaal op het aanrecht te zetten en snacks uit het zicht op te bergen”.

Fotocredits: Kitchen Inspiration, Anders Ljungberg
Dit artikel afdrukken