Onderzoekers van Cornell University bogen zich over de vraag of mensen hun bord leeg eten als ze het ook zelf vol mogen scheppen. Met andere woorden: of onze ogen niet consequent groter zijn dan onze maag.

We horen bijna allemaal bij de 'Clean Plate Club'
De onderzoekers analyseerden 1179 eters uit 7 landen: de VS, Canada, Frankrijk, Taiwan, Korea, Finland en Nederland. In bijna alle landen was de uitkomst gelijk: als we het opscheppen, eten we het ook op. Dat blijkt op te gaan voor 92% van alle gevallen, onafhankelijk van geslacht of nationaliteit.

Volgens de onderzoekers laat dit gedrag zien dat we ons er van bewust zijn hoeveel we willen eten. Dat verklaart meteen waarom we van een volledige maaltijd nog meer eten (92,8%) dan van snacks (76,1%) en waarom we meer eten wanneer we ons helemaal op het eten kunnen richten (97,1%) dan wanneer we afgeleid worden (88,8%).

Kinderen eten hun bord niet leeg
Opvallend was dat deze bevindingen bij kinderen heel anders uitvielen. De onderzoekers lieten ook 326 kinderen (onder de 18 jaar) aan het onderzoek deelnemen. Zij aten gemiddeld maar 59% op van wat ze opgeschept hadden. "Dit zou kunnen komen doordat kinderen nog niet zo goed weten of ze iets lekker zullen vinden of niet", zeggen de onderzoekers in het bericht van Cornell University Food and Brand Lab. En het is geruststellend nieuws voor ouders, die zich dus minder zorgen hoeven te maken omdat hun kind zijn bordje nooit leeg eet.

Kleinere bordjes
Het onderzoek is gepubliceerd in International Journal of Obesity. Hoofdonderzoeker Brian Wansink ziet er een prachtig aanknopingspunt in voor een gemakkelijke gedragsverandering: "Als je alleen al weet dat je waarschijnlijk bijna alles op gaat eten van wat je op je bord laadt, kan helpen om bewuster met je portiegrootte om te gaan". Kleinere bordjes kunnen er bovendien aan bijdragen dat je minder overeet - al moet je dan natuurlijk geen tweede keer opscheppen.
Dit artikel afdrukken